Een authentieke houten vloer of kiezen voor een moderne pvc-vloer? Iedere vloer heeft zo zijn voor- en nadelen. En natuurlijk heeft alles ook te maken met smaak en budget. In dit artikel zetten we de eigenschappen van verschillende vloeren op een rijtje zodat een keuze wat makkelijker kan worden voor je.

Wanneer je gaat kiezen voor een vloer doe je er verstandig aan om goed in gedachten te nemen waar deze komt te liggen en wie hem gebruikt. In een vochtige ruimte zijn tegels verstandiger dan hout en wanneer je veel huisdieren hebt is tapijt waarschijnlijk ook niet de beste keuze. Zo kun je in elk geval al een aantal vloeren wegstrepen.

Houten vloer in de slaapkamer Houten vloer in landelijk interieur

Hout

Houten vloeren zijn erg traditioneel en zien we nog steeds heel veel. Je kunt deze op heel veel verschillende manieren afwerken. Ga voor een naturel look, voor een semi-transparante vergrijsde vloer of schilder hem in een dekkende kleur. Een groot voordeel is dat hout heel lang meegaat, bijna overal toepasbaar is en beschadigingen kun je bijwerken. Wel zijn houten vloeren gehorig, kunnen ze verkleuren en zijn ze duurder. Ook niet alle houten vloeren kunnen in combinatie met vloerverwarming gebruikt worden. De uitstraling van hout is natuurlijk wel altijd erg mooi.

Tapijt

Je hebt natuurlijk tapijt als vaste vloerbedekking en als tapijttegels. Het grootste nadeel van tapijt is dat het niet goed schoon te maken is en voor mensen met een stofallergie absoluut af te raden is. Met name tapijttegels zijn erg makkelijk te leggen, het is in allerlei leuke kleuren en patronen te koop en het is erg warm aan je voeten. In vochtige ruimtes kun je het uiteraard niet leggen en als je een thuis werkplek hebt is het ook niet zo handig. Een bureaustoel rolt er niet zo gemakkelijk overheen namelijk. Bovendien is tapijt niet zo heel erg duurzaam.

Donkere vloerbedekking

Gietvloeren

Giervloeren zijn op dit moment echt dé trend op interieurgebied. Ze geven een ruimte een industriële look. Een gietvloer is overal toe te passen en heel makkelijk in onderhoud. Het grootste nadeel is dat gietvloeren krasgevoeliger zijn en licht kunnen verkleuren. Maar goed, dat past natuurlijk heel goed bij de industriële look. Ook zijn gietvloeren vaak duur om aan te laten brengen. Je kunt ze in allerlei kleuren krijgen.

Gietvloer in de keuken

PVC-vloeren 

PVC-vloeren zijn de laatste jaren ontzettend in opkomst, omdat er veel voordelen aan zitten. Ze zijn in allerlei structuren en kleuren te verkrijgen, makkelijk schoon te maken, te combineren met vloerverwarming en zijn ook nog eens goed vochtbestendig. Ook hebben PVC-vloeren een ontzettend goede prijs-kwaliteit verhouding. Het grootste nadeel is dat de structuren ontzettend goed op bijvoorbeeld een houten of natuurstenen vloer lijken, maar toch net niet echt zijn. Het blijft een kunststof.

Laminaat

Laminaat is altijd een goed alternatief geweest voor houten vloeren. Het is een stuk goedkoper, makkelijk te leggen en goed schoon te maken. Laminaat is wel gehorig en kan er ook erg goedkoop uitzien. Daarentegen is de diversiteit van laminaatvloeren tegenwoordig erg groot. Laminaat is overigens niet heel goed geschikt in combinatie met vloerverwarming.

Vinyl en linoleum

Vinyl en linoleum worden de laatste jaren wat minder in huis gebruikt. Het grote voordeel van beide vloeren is dat ze erg goedkoop zijn en makkelijk te onderhouden. Beschadigingen zijn slecht te repareren en deze vloeren zijn moeilijker te leggen. Wel is er een grote verscheidenheid aan kleuren en patronen te krijgen.

Belgisch hardsteen op de vloer Tegels op de vloer

Tegels

Tegels worden het meest toegepast in badkamers en keukens, maar kunnen ook goed toegepast worden in andere ruimtes. Ze zijn heel goed schoon te maken, vochtbestendig, duurzaam en goed te gebruiken in combinatie met vloerverwarming. Het leggen is wel lastig en tegels voelen koud aan. Ze kunnen een kille look aan een ruimte geven. Je kunt ze wel in allerlei formaten en kleuren krijgen.

Heb jij al een keuze kunnen maken voor je vloer? We hopen in elk geval dat bovenstaande punten je geholpen hebben in je keuze!

Beelden via:
1.Romain Ricard 2. TG wonen 3. Woninginrichting Hazeleger 4. The orange deer 5. Tegelland 6.Verhelst