We hebben je al eerder wat hulp gegeven bij het kiezen van de juiste kleur op de muur. Maar als je dan de juiste kleur gekozen hebt wordt het natuurlijk ook tijd om die wand te gaan schilderen. In deze blog leggen we je graag uit hoe je dit het beste kunt doen. We willen natuurlijk allemaal het beste resultaat bereiken!

Schoonmaken, afdekken en afplakken

De verf hecht het beste op een vetvrije ondergrond. Daarom is het verstandig de muur van tevoren even schoon te maken met lauw water en een ontvetter. Dek de vloer af om te voorkomen dat deze ook een nieuwe kleur krijgt. Als je niet echt een vast hand hebt, kun je het beste de randen afplakken, dan krijg je de strakste randen. Het is verstandig om de gele tape te gebruiken. Met deze tape krijg je strakke lijnen en het belangrijker nog, deze laat geen lijmresten achter. Heb je in de muur beschadigingen? Repareer deze dan eerst met een muurvuller.
Een schilder aan het werk

De kleur aanbrengen

Voordat je gaat schilderen test je eerst de ondergrond. Als deze erg poederig is, dan moet je de muur eerst behandelen met een voorstrijk middel. Dit doe je ook als de muur nog onbehandeld is. Hierdoor zal je resultaat uiteindelijk egaler zijn. Haal ook een natte spons over de muur en kijk of deze wit afgeeft. Is dit het geval? Dan zit er waarschijnlijk witkalk op. Dit werd vroeger vaak gebruikt, maar als je er nu normale latex overheen schildert heb je een grote kans dat het gaat afbladderen. Deze wanden moet je eerst behandelen met een fixeermiddel.

Flexa verf en voorstrijk

Als je de muur voorbehandeld heb of wanneer de ondergrond een goede verflaag is, kan het echte werk beginnen! Zet de temperatuur van de verwarming niet te hoog en zet niet twee ramen tegen elkaar open om tocht te voorkomen. Hiermee voorkom je dat de verf te snel droogt en daardoor vlekkerig kan worden. Roer de verf goed door en zorg voor een gelijkmatige verdeling op de muur. Verdeel de muur in denkbeeldige banen en verdeel deze weer in kleinere vakken. Schilder niet direct alle randen, maar begin eerst met de rand aan de linkerkant en een stuk aan de boven- en onderzijde. Breng vervolgens de verf aan op het de eerste baan. Werk van boven naar beneden en van links naar rechts. Zorg dat de vlakken goed in elkaar overlopen en werk “nat in nat”. Als je over een rand gaat die al opgedroogd is, zal je een reliëf verschil krijgen. Werk vlot door en gebruik voldoende verf.

Een handige vlakkenverdeling

Je kunt het beste bij daglicht schilderen, dan kun je alles het beste zijn en heb je de minste kans dat je stukjes vergeet.

Na afloop

Als je hebt afgeplakt verwijder je de tape als deze nog nat is. Als je hiermee te lang wacht heb je een grote kans dat de tape scheurt, dat je delen van de verf meeneemt of dat er lijmresten van de tape achterblijven. Als je de roller de volgende dag nog gaat gebruiken (voor een tweede laag eventueel), kun je deze in aluminiumfolie wikkelen zodat de roller niet uitdroogt.

Met bovenstaande stappenplan weten wij zeker dat het volgende muurtje dat je gaat schilderen prachtig gaat worden!

Gave groene kleur op de muur  Een muur in een mooie gele kleur geschilderd