Ben je toe aan wat nieuwe kleuren in je interieur? Een muur schilderen is dan een snelle manier om direct de uitstraling van de ruimte te veranderen. Uiteraard is het dan wel van belang dat je de goede kleuren kiest. Wij helpen je in dit artikel graag om tot de juiste kleuren te komen.

Neem de ruimte goed in je op

Om te beginnen moet je de ruimte die je gaat schilderen goed bestuderen. Wat is de vorm? Waar komt het licht binnen? Is er veel natuurlijk licht? Wil je de ruimte groter laten lijken? Dat soort vragen zijn van belang om tot de goede kleur te komen. Kleuren kunnen een ruimte namelijk optisch veranderen.

Een kleur veranderd een kamer optischAls je een ruimte groter wilt laten lijken, dan doe je er goed aan om het plafond wit te laten. Heb je een lange ruimte? Schilder dan de korte wanden om de ruimte meer vierkant te laten lijken. Lichte kleuren weerkaatsen het licht beter en zullen een ruimte over het algemeen groter laten lijken.

Wanneer je een muur gaar schilderen waar veel natuurlijk licht op valt, dan lijkt de muur vaak een paar tinten lichter. Schilder je een muur met veel licht in de namiddag? Dan ogen kleuren vaak warmer dan wanneer er veel licht in de ochtend op valt.

pastel roze wand

Wanneer je kleuren gaat kiezen voor een muur, kijk dan goed naar de kleuren die al aanwezig zijn in de ruimte en die je niet kunt veranderen. De vloer ga je niet veranderen en waarschijnlijk ook niet alle meubels. De nieuwe kleuren moeten hier wel bij aansluiten. Het kan ook leuk zijn om de indeling van de kamer te veranderen. Hierdoor kun je soms een muur juist wel gaan schilderen en krijgt de ruimte een totaal andere look.

Wat doen kleuren in een ruimte?

Wanneer je kleuren gaat kiezen is het handig om te weten wat verschillende tinten met de ruimte en je gemoedstoestand doen. Wit maakt een ruimte ruimer en oogt fris, maar is wel een beetje saai. Grijs heeft een beetje hetzelfde effect, het geeft kalmte en laat de ruimte groter lijken. Een voordeel is dat grijs goed combineert met andere tinten. Koele kleuren als blauw en groen geven een ruimte kalmte en in een lichte variant maken ze een ruimte ook groter. Warme kleuren als rood en paars maken een ruimte juist wat kleiner en zijn wat excentrieker. Deze komen eerder op je af. Geel is een tint die letterlijk het zonnetje in huis brengt. Het oogt warm en maakt optimistisch.

Een gele wand Groene wand

Bij het inrichten is de juiste balans in kleuren heel belangrijk. Kijk ervoor uit dat je een bepaalde kleur niet overal in gebruikt. Combineer deze kleur met neutrale kleuren als grijs, bruin en wit. Hierdoor wordt een ruimte spannender. Wil je in een kleine ruimte warme kleuren gebruiken? Ga dan voor een warme pasteltint. Deze is minder heftig dan een pure kleur, maar geeft toch nog warmte.

Zwarte wand

Klaar om te schilderen

 Als je dan een keuze hebt gemaakt voor een kleur ben je klaar om te gaan schilderen. Als je twijfelt is het handig om eerst een klein blikje te kopen om te proberen. Ook is de flexa visualizer app handig om te kijken of de kleur goed staat in jouw kamer.

Met bovenstaande tips moet je zeker tot de juiste keuze kunnen komen. Succes!

Blauwe wand Lichte wand