Mooi wonen zit hem niet per se in de grootte van de woning, Ook een kleinere woning kan heel veel sfeer hebben en erg leuk zijn. En met een paar trucjes kun je een kleine kamer heel simpel wat groter laten lijken. Mocht jouw huis dus wat kleiner zijn, dan hebben wij hieronder een paar tips voor je op een rijtje gezet.

Maak gebruik van ton-sur-ton kleuren

Sterk contrasterende kleuren vallen meer op en komen meer op je af. Beter is het om in een kleine ruimte om te kiezen voor kleuren die wat dichter bij elkaar liggen. Een bank in een kleur die lijkt op de kleur die op de muur erachter zit gaat er als het ware in op. Hierdoor lijkt je ruimte optisch groter.

Foto van eettafel van appartement in Haarlem

Benut de hoogte

De meeste mensen maken gebruik van lage kasten, waardoor er heel veel ruimte onbenut blijft. Het is juiste beter om in een kleine kamer te gaan voor een hoge kast, of om bijvoorbeeld iets aan een plafond te hangen. Dit draagt bij aan een ruimtelijk gevoel.

Zorg voor goede verlichting

Wanneer een ruimte donker is, dan lijkt deze automatisch kleiner. Overdag heb je waarschijnlijk voldoende daglicht, maar zorg er ook in de avond voor dat de ruimte goed verlicht is. Kies ook niet alleen maar verlichting vanaf dezelfde hoogte. Mooi verspreid licht doet ruimtelijker aan.

Laat lucht door de meubels gaan

Massieve meubels blokkeren licht, maken een ruimte donker en werken verkleinend. Kies liever voor meubels die op pootjes staan, zodat het licht er mooi onderdoor gaat. Je ziet de vloer doorlopen onder de meubels, waardoor de ruimte groter lijkt. Een andere optie is om te kiezen voor transparante meubels.

Koop multifunctionele meubels

Niet genoeg ruimte om veel meubels neer te zetten? Maak gebruik van meubels met een dubbele functie. Een eetbank die tegelijkertijd ook een opbergplek is, een eettafel die je als bureau gebruikt enzovoort. Door multifunctionele meubels bespaar je kostbare ruimte.

Toch nog een lekkere zithoek in de kleine woning - Atelier09

Hang een spiegel op

Dit is misschien wel de oudste truc om ruimtes te vergroten. Ze weerkaatsen het licht en verdubbelen de ruimte optisch. Zo lijkt jouw kamer in een keer een stuk groter!