De eerste woonplant van de maand in het nieuwe jaar is bekend gemaakt door mooiwatplantendoen.nl. Deze keer hebben ze gekozen voor een echte krachtpatser: de Zamioculcas. Ontzettend makkelijk te onderhouden, maar ook trendy en stijlvol. In de donkere dagen een perfecte plant, omdat deze met weinig licht toe kan.

 

Eigenlijk is de plant pas sinds 1996 in het woonplantassortiment te vinden. Toen werd hij ontdekt door Nederlandse kwekers die in deze plant een mooie woonplant zagen. Het kweken is echter lastig, omdat de plant zeer langzaam groeit.

In het wild groeit de Zamioculcas in rotsachtige gronden in landen als Kenia, Zimbabwe, Tanzania, Malawi en Zanzibar. Hij behoort tot de familie van de Araceae, de arondskelkachtigen. Een vast plant met geveerde bladeren van circa 40-60 cm lang. Deze groeien aan dikke stengels en zijn glad, glanzend en donkergroen. Gaat jou plant boeien? Dan is dat een teken van sterke verwaarlozing. Alleen dan groeit de plant binnenhuis, als een soort van overlevingstechniek.

Zoals gezegd is de Zamioculcas erg makkelijk te onderhouden. Hij kan zowel op een lichte plek als in eentje met halfschaduw. Let er alleen op dat de plant geen voetbad krijgt Daar kan hij echt niet tegen. De kluit mag tussen de gietbeurten gerust iets indrogen.

Beelden via:

Mooiwatplantendoen.nl