Hoe kan het ook anders dat in deze tijd van het jaar de kerstster is verkozen tot woonplant van de maand! Deze plant met z’n prachtige gekleurde bladeren staat nu in menig huis te pronken. De meeste mensen kennen de rode of witte variant wel, maar dit jaar is het super hip om een kersster in een mooie pastelkleur als zalm, roze of abrikoos te hebben. Met deze gekleurde plant breng je een hoop sfeer in huis tijdens de feestdagen en begin je het jaar fleurig. Hij blijft namelijk nog wel even bloeien in de eerste maanden van 2020.

Van origine komt de kerstster uit Mexico en Midden-Amerika, waar hij groeit als kruidachtige struik van soms wel 4 meter hoog. Daar bloeit hij van november tot februari en in de zomer is hij kaal. Door de Azteken werd hij als heilig beschouwd.

De kerstster is een zogenaamde ‘korte dag plant’ waarvan de schutbladeren kleuren wanneer de dagen korter worden. Dit valt bij ons natuurlijk precies samen met de kerstperiode. Ze zijn er in veel verschillende soorten, van mini tot hangplant. Zoals gezegd kent bijna iedereen ze in rood of wit, maar juist mooie pastelkleuren zijn nu ook in opkomst. Een echte sfeerverhoger tijdens de feestdagen!

Zet jouw kerstster op een lichte plek, maar zonder felle zon. Dat moet deze winter geen probleem zijn ;-). Je mag de kluit licht vochtig houden en zet hem niet op een te warme plek. Heeft jouw kerstster gele bladeren en valt deze uit? Zet de plant wat koeler en lichter en zorg voor een hogere luchtvochtigheid. Dan wordt hij zeker weer beter!

 

Beelden via:

Mooiwatplantendoen.nl