Een plant die gekenmerkt wordt door zijn bladeren. Zowel de prachtige tekening erin als de vorm ervan maken het een echte blikvanger. Tel daar de luchtzuiverende eigenschappen bij op en het is niet zo gek dat mooiwatplantendoen.nl de Calathea als woonplant van de maand heeft verkozen. De plant heeft ook een uniek dag- en nachtritme. Wanneer het donker wordt, sluiten de blaadjes zich en wanneer het weer lichter wordt openen ze weer. Als het heel stil is, kun je het ritselen van de blaadjes zelfs horen.

De Calathea kom je in het wild alleen tegen in het tropisch regenwoud, waar de warmte en vochtige omstandigheden ideaal zijn. Naast grote bomen kan de plant op beschutte, niet al te lichte plekken perfect gedijen.

Het aantal verschillende soorten van de Calathea is groot. Er zijn soorten die verkocht worden als bloeiende plant. Overige soorten zijn vooral bekend als decoratieve bladplanten met bijzondere bladtekeningen en –kleuren. Een groot aantal heeft aan de achterzijde een bordeauxkleur.  

Als je thuis een Calathea hebt, zet hem dan licht en warm. De temperatuur mag zeker niet onder de 12 °C komen. Een plant met een bont blad heeft meer licht nodig dan soorten met een rustig blad. De kluit kan best een beetje vochtig zijn en geel of bruin blad kan verwijderd worden. 

Deze schoonheid van een plant verdient toch een mooi plekje in jouw huis!

 

Beelden via:

Mooiwatplantendoen.nl