Visgraatvloeren bestaan al heel lang en werden traditioneel toegepast als luxe vloer afwerking. De laatste tijd zijn deze vloeren weer helemaal terug en worden ze weer veelvuldig toegepast. En daar zijn wij dan weer blij mee :-)!

Een visgraat vloer maakt een ruimte net wat bijzonderder dan een standaard vloer met planken. Maar niet alle ruimtes zijn er geschikt voor. Het staat het mooiste in een grote ruimte met een hoog plafond. In een te kleine ruimte heb je kans dat het patroon te overheersend wordt. Wil je het toch in een kleine ruimte gaan leggen, kies dan voor planken die iets minder breed zijn.

In een klassiek interieur staat een visgraat vloer natuurlijk geweldig. Ga voor een donkere uitvoering en kleedt de ruimte aan met een mooie leren bank, fluweel en ornamenten. Maar het kan juist ook in veel andere stijlen. Wanneer je het combineert met beton en industriële meubels komt de vloer ook helemaal goed tot zijn recht. En een lichte uitvoering past het prima in een modern interieur. Doordat de vloer al een druk patroon heeft, kun je met de rest van je spullen wat meer ingetogen zijn.

Het visgraatparket bestaat al eeuwen in vindt zijn oorsprong ergens eind 15e, begin 16e eeuw. De vloeren werden voornamelijk gelegd in statige gebouwen. Dit kwam omdat het maken en leggen arbeidsintensiever en daarmee duurder is. Het was dus niet voor iedereen weggelegd. Dit zie je bijvoorbeeld ook terug in de meeste grachtenpanden. Op de bel-etage ligt een mooie houten visgraat vloer, zijn de plafonds met ornamenten hoog en de schouw groot. Naarmate je meer naar boven gaat werden de verdiepingen minder vaak gebruikt en legde men houten vloeren in planken of van een mindere houtsoort neer.

Vind jij het patroon heel gaaf, maar wil je eigenlijk geen houten vloer? Je kunt ook pvc vloeren in visgraatpatroon krijgen. Ook in verschillende kleuren. Zo kun je op een vloer met vloerverwarming toch nog een vloer leggen die de warmte goed doorlaat.

Hieronder hebben we een aantal beelden verzameld waar je helemaal mee in de stemming komt!

Visgraat klassiek

Visgraat trap Visgraat woonkeuken

  Visgraat keuken   Visgraat eetkamer

Beelden via:

Cover. Decoratoo 1. Frenchyfancy 2. Verhaag parket 3. Inrichting-huis (Monika Nguyen) 4. Kahrs 5. Daily dream decor