Voor de maand oktober is niet zomaar een plant verkozen tot woonplant van de maand. Deze plant wordt namelijk ook wel ‘de koning van de orchideeën’ genoemd: de Cymbidium. En dat is niet voor niets. De plant heeft een imposant formaat en een sterke uitstraling. Om nu deze plant te kiezen is een perfecte timing, want deze sterke seizoensplant is alleen verkrijgbaar in het najaar en de winter.

Als je denkt dat deze plant uit de tropen komt, dan kom je bedrogen uit. In werkelijkheid is de cymbidium namelijk een koel type en groeit in het Himalaya gebergte. Als zelfs daar de elegante en mysterieuze bloemen kunnen bloeien, dan lukt dat zeker in jouw huis.

Je kunt de plant in vele kleuren krijgen, van roomwit tot groen en bruin tot rood, geel, roze en wit. Vaak zijn de bloemblaadjes egaal van kleur, maar je ziet ook soorten die streepjes of vlekken hebben. Eén ding hebben ze altijd gemeen met elkaar, het stempelkapje is altijd wit. Als woonplant kun je een mini soort krijgen, grootbloemige exemplaren of hangplanten.

Zet een cymbidium op een plek waar indirect licht valt. Orchideeën staan bekend om de luchtwortels, maar de koning heeft een echte kluit. Dompel deze eens per twee weken onder in water, half uurtje laten staan, uitlekker en klaar. Voor een optimale bloei en groei kun je eens in de drie weken plantenvoeding aan het dompelwater toevoegen. Is jouw cymbidium uitgebloeid? Snij de bloemstengel er dan uit en zet de plant licht en koel weg. Grote kans dat de plant een nieuwe stengel produceert.

 

Beelden via:

Mooiwatplantendoen.nl