We zitten alweer in een nieuwe maand en dat betekent dat de website mooiwatplantendoen.nl weer een woonplant van de maand heeft gekozen. Deze keer een mooie sierlijke plant en één van onze favorieten: grootbladige ficus. Deze grote binnenboom heeft een stoere uitstraling en door de grote bladeren is het direct een statement in huis en breng je er snel sfeer mee aan.
Planten met grote bladeren helpen enorm om de lucht in huis te verbeteren en de fijnstof in huis uit de lucht te zuiveren. Daarnaast bevordert het groene blad ook nog eens de luchtvochtigheid door vocht heel geleidelijk te verdampen. Maar het belangrijkste vinden wij dat de grote bladeren enorm decoratief zijn. Genoeg eigenschapen om deze plant dit najaar een mooie plek in huis te geven.

Van oorsprong groeit de ficus in (sub)tropische gebieden. Met name in Azië en Afrika, maar ze komen ook voor in Australië en Zuid-Amerika. Ficus is eigenlijk de Latijnse naam voor vijg.

Er zijn verschillende soorten grootbladige ficussen te verkrijgen. De Ficus lyrata kun je krijgen als binnenstruik of op een stam. De glanzende bladeren lijken op een viool en hebben grote, opvallende nerven die het blad reliëf geven. De Ficus elastica heeft een blad dat effen donkergroen is en fijne nerven heeft, getekend als een veer. Deze balderen kunnen wel 25 cm lang worden. De plant groeit recht omhoog en kan neemt zo weinig ruimte in, ondanks de grote bladeren. Als laatste is er de Ficus cyathistipula, die donkergroen, glanzend blad heeft. Al jong groeien hier vijgjes aan. Het mooiste klimt deze langs een stok omhoog en kan zo uitgroeien tot een echte reus.

Zet een ficus op een lichte plek of eentje met halfschaduw, maar vermijdt de volle zon. Laat de plant wel op z’n plek staan en verplaats niet te vaak. Je kunt de plant wel iedere dag een kwartslag draaien als deze scheef dreigt te groeien. Het is niet erg als de kluit lichtvochtig is. Je mag de plant best eens per jaar een douchebeurt geven of in een zomerse regenbui zetten, daar houden de bladeren van. En wil je jouw ficus echt laten groeien? Zet de plant dan eens per jaar in een grotere pot met verse potgrond!

Zulke mooie en fotogenieke planten kun jij vast wel een plekje in huis geven!

Beelden via:

Mooiwatplantendoen.nl