Vandaag is de nieuwe maand begonnen en dus ook weer een woonplant van de maand gekozen door mooiwatplantendoen.nl. Met de woonplant van deze maand haal je met recht het zonnetje in huis, want het is namelijk de zonnebloem. Je kent de zonnebloem waarschijnlijk wel uit de tuin, maar er is ook een variant voor in huis. Deze worden niet zo hoog als de tuinvariant, maar heeft wel net zulke mooie felgele bloemen. Hiermee fleur je elke ruimte in huis op! Kies ervoor om een enkeling alleen te zetten of zet er een aantal bij elkaar alsof het een bloeiend veld is.

De zonnebloem vindt zijn oorsprong in Noord- en Zuid-Amerika, maar doet het ook prima in Europa of gebieden met hetzelfde klimaat. De bloem is eenjarig, maar haalt er in dat jaar wel alles uit, want ze kunnen ontzettend groot worden.

Waarschijnlijk ken je de zonnebloem met name als tuinplant, waar ze groeien als één hoge stengel met één grote bloem. De variant voor in huis is veel compacter met een donker hart dat een mooi contrast geeft met de gele bloemblaadjes. Daarnaast zijn er ook pot-zonnebloemen met citroenkleurige, oranje of rode lintbloemen. Weer eens wat anders dan de standaard gele bloemen die Vincent van Gogh al schilderde.

Zoals je aan de naam al kunt vermoeden, houdt de zonnebloem van zon en veel licht. Daarom heeft hij wel veel water nodig en de kluit mag vochtig zijn. Zitten er verwelkte bloemen aan je plant? Haal ze weg op ruimte te maken voor nieuwe knoppen. En uiteraard af en toe wat plantenvoeding om de bloei erin te houden.

Beelden via:

Mooiwatplantendoen.nl