Ben je van plan om je kamer aan te pakken en van nieuwe kleuren te voorzien, maar geen idee hoe te beginnen? Misschien helpt de 60-30-10 regel je dan wel goed op weg. Het is een makkelijk toe te passen regel waarmee je een harmonieus geheel creëert, maar waar ook heel makkelijk mee te variëren is.

Hoe werkt de regel?

Het principe van de regel is heel simpel. Je kiest drie kleuren die je in verschillende hoeveelheid toepast in je interieur. De hoofdkleur gebruik je voor 60%. Hiermee kleur je bijvoorbeeld het grootste gedeelte van de muren en grote stukken als bank en kleed. De tweede kleur pas je voor 30% toe. Dit doe je bijvoorbeeld op een accentmuur, fauteuils, gordijnen of beddengoed. Kies een kleur die de hoofdkleur ondersteunt, maar wel onderscheidend genoeg is. De laatste kleur gebruik je om uit te pakken en de ruimte wat meer pit te geven. Deze zit voornamelijk in accessoires als kussens, lampen of kandelaars. Klinkt simpel toch?

Woonkamer met blauwe muur

Variatie met de regel

De regel is natuurlijk erg makkelijk toe te passen en laat ook nog een hoop ruimte over voor je eigen creativiteit. Maak er bijvoorbeeld gerust 110% van door nog een accentkleur voor 10% toe te voegen. Daar wordt het allemaal wat kleurrijker van. Ook kun je heel goed in kleurtinten variëren binnen je 30% of 60%. Kies bijvoorbeeld niet voor één kleur blauw, maar wissel indigo-, jeans- of zee blauw met elkaar af. Je kan het ook wat spannender maken door te variëren met verschillende texturen. Zo blijft het wel een kleur, maar is het toch niet eentonig. Wil je het juist wel wat rustiger houden? Je kunt de 60-30-10 natuurlijk ook toepassen met tinten van één kleur. Dit kan ook een heel mooi beeld opleveren.

Met deze regel moet het inrichten je zeker gaan lukken. Kom je er nog niet uit? Kijk dan eens bij onze diensten wat wij voor je kunnen betekenen.