Dit keer is één van de oudste planten als woonplant van de maand verkozen door mooiwatplantendoen.nl. Varens komen in vele vormen en maten voor en allemaal zijn ze een goede groene toevoeging aan jouw interieur. Zeker wanneer je er een paar met elkaar combineert als botanische verzameling. Als bonus helpen de varens om de lucht en huis gezond te houden.

Varens bestaan al miljoenen jaren en behoren tot de oudste planten ter wereld. Lange tijd waren het de meeste voorkomende planten op de aarde. Ze groeien overal in vochtige streken en er zijn ongeveer 10.000 verschillende soorten. Eigenlijk kom je ze op de hele wereld tegen met uitzondering van woestijnen of plekken met eeuwige sneeuw. De planten die wij thuis hebben komen met name uit tropische en subtropische gebieden.

Varens zijn echte sporenplanten die zich vermeerderen door middel van sporen die aan de onderzijde van het blad zitten. Wanneer de sporedoosjes rijp zijn, springen ze open en zo vallen de sporen op de grond.

Wil je thuis een varen? Dan heb je de keuze uit veel soorten. Kies een soort met een stugger blad, want die zijn makkelijker in de verzorging. Populaire soorten zijn de nestvaren, blauwvaren, venushaar en de vleugelvaren. Zet je varen in het licht, maar vermijdt de volle zon. Geef het water op de aarde en zorg voor een kluit die altijd vochtig is. Varens houden van vocht en doen het goed op plekken met een hoge luchtvochtigheid zoals de keuken en badkamer. Het is ook goed om regelmatig te sproeien of nevelen. Geel en oud blad kan gewoon verwijderd worden.

Beelden via:

Mooiwatplantendoen.nl