Een nieuw jaar en een nieuwe maand, dus weer tijd voor een nieuwe woonplant van de maand. Gooi de kerstboom naar buiten en maak plaats voor een nieuwe plant! Deze keer verkozen door mooiwatplantendoen.nl: de Kentia. Deze plant heeft een smalle basis van waaruit slanke stengels met groene palmbladeren groeien. De meeste palmen hebben veel licht nodig, maar de Kentia is één van de weinige die goed gedijt met weinig licht en in koelere kamers.

Van oorsprong komt de Kentia van een eiland ten oosten van Australië, waar deze groeit op Lord Howe Island. Hij behoort tot de palmenfamilie en groeit onder het bladerdak van grote bomen. Vandaar dat hij gewend is aan weinig licht. In de natuur wordt de plant wel tot 18 meter hoog, maar in de gekweekte versie haalt hij dat gelukkig bij lange na niet.

Het kweekproces is erg tijdrovend en gebeurt met zaden die nog altijd van Lord Howe Island geïmporteerd worden. Hierdoor is de authenticiteit gegarandeerd. Het opkweken van de kleine versie duurt ongeveer een jaar, maar de grote exemplaren kunnen soms pas na 7 jaar verkocht worden. Hierdoor heeft de plant wel een relatief hogere prijs. De kweek vindt wel zo duurzaam mogelijk plaats.

Als je thuis een Kentia hebt dan kun je hem dus op een relatief donkere plek neerzetten. Als het blad lichtgroen of gelig wordt, dan staat deze te licht. Als er te weinig scheuten ontstaan, dan staat hij juist te donker. Houdt de kluit een beetje vochtig en hij kan best een keertje buiten in een regenbui neergezet worden. Zorg dat de palm niet in een omgeving staat waar het onder de 10°C wordt. Tussen april en september kun je hem plantenvoeding geven, maar in de andere maanden groeit hij niet en kun je dat achterwege laten.

Beelden via:

Mooiwatplantendoen.nl