Een nieuwe maand, dus weer een nieuwe woonplant van de maand door Mooiwatplantendoen.nl. Dit keer een plant die eigenlijk een cactus is, maar dan zonder de stekels: Rhipsalis. Een plant die zowel hangend of staand voorkomt. Hij groeit snel in lange, warrige ranken en wordt ook wel rotskoraal genoemd. Het fijne is dat de plant zo goed als onderhoudsvrij is.

In het wild kom je de Rhipsalis tegen in regenwouden in Midden- en Zuid-Amerika, Afrika en op een aantal eilanden in de Indische oceaan. Het is de enige cactus soort die in het wild buiten Noord- en Zuid-Amerika groeit. De meeste soorten groeien op boomstammen en er zijn er zo’n 60 verschillende. Bij je thuis blijven ze voornamelijk groen, maar in het wild bloeien ze met veel kleine witte, gele, oranje of rode bloemen, die door bestuiving bessen worden. En ook dit is weer een plant met hele goede luchtzuiverende eigenschappen volgens onderzoek van de NASA.

Zoals gezegd is de plant er in hangende en staande varianten. Alle soorten kun je krijgen van klein tot groot. Het blad groeit vaak in de vorm van kronkelende linten tot een soort groene spaghetti.

Als jij thuis een Rhipsalis hebt, dan hoef je je weinig zorgen te maken over het onderhoud, ze zijn namelijk erg makkelijk. De plant hangt graag in een lichte plek en kan ook volle zon hebben. Je hoeft maximaal één keer per week een beetje water te geven. Worden de ranken te lang? Je kunt ze gerust weer in model knippen.

Vergeet jij wel eens een keertje water te geven aan je planten? Dan is de Rhipsalis wellicht een goede keuze voor jou!

Beelden via:

Mooiwatplantendoen.nl