Het is bijna 4 oktober, wereld dierendag, en daarom heeft de website mooiwatplantendoen.nl deze maand de groene dierenvrienden als woonplanten van de maand gekozen. Dieren eten namelijk nog wel eens de bladeren van een plant en dan is het fijn als dit veilig is voor jouw viervoeter of vogel. De diervriendelijke planten van deze maand zijn de Chlorophytum (graslelie), Cyperus (parapluplant), Hordeum (kattengras), Beaucarnea (olifantenpoot) en de Bambusa (bamboe). Stuk voor stuk mooie, sierlijke planten.  De groene dierenvrienden komen van over de hele wereld. Chlorophytum vind je vooral in zuidelijk Afrika. Cyperus groeit in Egypte aan de oevers van de Nijl en er is een soort die inheems is op Madagaskar. Beaucarnea kan in het wild wel tot 6 meter hoog worden en komt vooral voor in Texas, Californië en Mexico. Bamboe komt oorspronkelijk uit China en Hordeum kennen we vanuit het Midden-Oosten.

De verschillende planten zien er allemaal verschillend uit en zijn in verschillende varianten te verkrijgen. Bij de Cyperus is vooral de ‘alternifolius’ bekend, die er uitziet als een groen parapluutje. Beaucarnea heeft een stevige stam met teruggebogen bladeren. De stam is bestand tegen katten die hem voor krabpaal aanzien. De Chlorophytum is bekend om zijn sprietelige, bonte bladeren. Bamboe is een stevige plant die je in verschillende huiskamers al wel ziet terugkomen. Het kattenkruid zorgt voor een mooie groene toevoeging aan je interieur.

Heb je thuis één van bovenstaande planten in huis? Zet ze op een plek van licht tot halfschaduw, maar vermijdt de volle zon. Ze houden allemaal van water, laat de kluit niet droogvallen. En als jouw huisdier teveel aan de bladeren gegeten heeft, dan kun je die bladeren gerust wegknippen, er groeien vanzelf nieuwe terug.

Beelden via:

Mooiwatplantendoen.nl