Afgelopen week heeft AkzoNobel (onder andere bekend van hun merk Flexa) weer het wereldwijde trendonderzoek colourfutures 2019 bekend gemaakt. Naast de wereldwijde trends en behoeftes wordt hierin ook de kleur van het nieuwe jaar bekend gemaakt. En daar kijken wij natuurlijk reikhalzend naar uit.

Spiced Honey

De kleur voor het nieuwe jaar is geworden: Spiced Honey. Dit is een honingbruine kleur die optimisme uitstraalt. Het heeft het warme en rustgevende van honing. Er is gekozen voor honing omdat het staat voor de vele mooie facetten in het leven. De kleur en substantie is mooi, maar het staat ook voor luxe en huiselijkheid. Het sluit dus perfect aan op het thema van 2019. De Kleur van het Jaar is veelzijdig en eigentijds en te combineren met velen kleuren. Het licht en omringende kleuren hebben effect op de kleur waardoor de kleur nog meer tot zijn recht komt.

Let the light in

Heftige ontwikkelingen in de wereld hebben er dut jaar voor gezorgd dat mensen zich graag binnen willen afsluiten voor alle ellende in de buitenwereld. In het nieuwe jaar is er weer ruimte voor optimisme en mensen laten het licht en de energie van buiten weer toe. Het trendonderzoek wijst uit dat mensen overal ter wereld nieuwe energie, optimisme en zingeving ervaren. Dit vertaalt zich in het interieur naar een ruimte waar we kunnen denken, dromen, liefhebben en handelen. Een ruimte waar alles mogelijk is, oftewel ‘Let the light in’. Dit is dan ook de trend van 2019.

Verschillende paletten

Aan de hand van het onderzoek zijn er voor 2019 vier kleurpaletten samengesteld: think, dream, love en act. Alle paletten verschillen van elkaar met als enige overeenkomst Spiced Honey als stralend middelpunt.

Met de kleuren uit het Think-palet ademt het interieur een sfeer uit van rust. Je kunt er jezelf zijn. Het relaxte palet aan verfkleuren is geïnspireerd op de verschillende kleuren van honing. Het bestaat uit een mix van rijke natureltinten, hier en daar een vleug roze, diep bordeaux en een volwassen donkerblauw. Het complete palet voelt als helend, voedzaam, rustgevend en omarmend, net zoals honing.

Met het Dream-palet creëer je een ruimte waar je stil kunt zijn. Een rustige plek om te gaan zitten en vredig weg te mijmeren, je in het moment te verliezen en te fantaseren: ‘Wat als?’ Het palet is sereen en volwassen, maar ook zacht en warm. Een vriendelijke, milde mix van romantisch poeder roze en vergrijsd blauw geeft rust, terwijl de honingkleurige Kleur van het Jaar diepte toevoegt en iets van wereldwijsheid. Simpel onbewerkt hout, met handgemaakt aardewerk en mooie stoffen dragen bij aan een bedachtzame, gebalanceerde sfeer in huis.

Met het Love-palet vorm je een huis waar bewoners zich kunnen omringen met wie en wat ze maar belangrijk vinden. Bewoners van dit huis hechten aan voorwerpen die een speciale betekenis voor hen hebben. Dit palet, het warmste van 2019, zit vol rijke, verzadigde nuances, uiteenlopend van bosgroen tot donker turquoise en een pigmentrijk terracottarood, afgeblust met de honingachtige kleur van het jaar en een aantal lichte natureltinten. Houten meubels en botanische prints maken er verder een gezellig huis van, ideaal om met je geliefden te delen.

Je huis is misschien wel de perfecte plek om actief nieuwe dingen te proberen, wat het resultaat ook zal zijn. Als je voor dit palet kiest, wil je van je huis energie krijgen. Dit speelse Act-palet combineert warme roodtinten met groen, zachter roze en blauw, onderstreept met grijs en wit. De gouden ondertoon in de Kleur van het Jaar garandeert dat het geheel warm en uitnodigend blijft. Met verf opgeknapt vintage meubilair brengt het interieur tot leven en geeft het karakter. En ook van sterke grafische vormen, eenvoudige materialen als kurk en multiplex en vintage kleden krijg je zin om actie te ondernemen.

Aan de slag

Ben je geïnspireerd geraakt? Je kunt de kleur bij jouw verfwinkel laten mengen op de Flexa mengmachine. Wil je eerst nog proberen of de kleur in jouw woning staat? Uiteraard kun je via Flexa ook een Flexa kleurtester bestellen van de kleur van het jaar. Daarnaast schilder je in de Flexa visualizer app jouw kamer op je tablet of telefoon in de nieuwe kleur.

Beelden via:

Flexa