Op zoek naar een duurzaam bloeiende plant? Dan is de vlinderorchidee (Phalaenopsis) wel wat voor jou. Doordat de plant harde bloemen en bladeren heeft, zijn er bij de kweek weinig bestrijdingsmiddelen nodig. Daarnaast bloeit de plant lang en als je deze na afloop terug knipt, volgt gewoon weer een tweede bloei.

De bloemen van de vlinderorchidee doen een beetje denken aan een vlinder, vandaar ook de naam. Aan een hoge groene steel groeien mooie, sierlijke bloemen op een rij. Hoe meer, des te meer de groene steel een mooie buiging voor je maakt. De bloemen komen voor in verschillende grootte en ook verschillende kleurenpatronen.

In met name de tropische regenwouden groeit de vlinderorchidee als epifyt met de wortels in de lucht. Epifyten zijn planten die ergens opgroeien zonder voedsel hieraan te onttrekken. Dit heeft als grote voordeel dat de planten in de verzorging weinig water nodig hebben. Doordat de luchtwortels in het wild naar de zon groeien worden ze vaak in een transparante pot gekweekt. Hierdoor worden ze nog een beetje in toom gehouden.

Het assortiment van de vlinderorchidee is enorm. Het meest komen ze voor als tweetakkers, in verschillende kleuren en met verschillende patronen. Tegenwoordig zie je ook variaties met één bloem per tak, drietakkers, hangend of kruipend.

Heb je thuis een vlinderorchidee? Zet hem dan op een lichte plaats, vanaf half oktober kan het zelfs in direct zonlicht. De beste temperatuur is tussen 18-22 °C. Zoals gezegd heeft de plant weinig water nodig. Het beste laat je hem eens per week even staan in een dompelbadje en laat je hem daarna weer goed uitlekken. Kies een mooi exemplaar uit geef hem een goede plek in jouw huis!

Beelden via:

Mooiwatplantendoen.nl

SaveSave