Gisteren is de nieuwe maand begonnen en dus tijd voor een nieuwe woonplant van de maand. Deze keer verkozen door mooiwatplantendoen.nl: de potchrysant. Je kent deze bloem waarschijnlijk wel als snijbloem, maar het is ook een hele leuke woonplant. Een makkelijke groene plant verkrijgbaar met bloemen in verschillende kleuren en vormen.

Chrysanten werden in de 15e eeuw voor Christus in China al geteeld als bloeiend kruid. Een plant met bijzondere krachten, waarvoor alleen edelen toestemming kregen om die in hun tuin te planten. Vanaf de 8e eeuw is de chrysant in Japan geïntroduceerd en heeft de keizer de bloem tot nationaal symbool uitgeroepen.

Met de potchrysant die wij in Nederland kopen heeft de kweker een trucje uitgehaald. In de natuur bloeien ze namelijk in de nazomer en herfst. Kwekers bootsen de kortere dagen in de kas na, zodat de plant knoppen gaat aanmaken. Hierdoor is de plant nu al veel eerder in het jaar verkrijgbaar. En dat is fijn, want de vrolijke kleuren maken het echt een zomerse plant!

Met de potchrysant heb je een plant die lang bloeit, maar zet hem wel op een lichte plek. De kluit moet je niet laten uitdrogen en haal uitgebloeide bloemen weg, zodat nieuwe knoppen kunnen uitkomen. En heb jij een mooie tuinset staan? Hier kun je de potchrysant ook zeker een mooi plekje op geven.

Beelden via:

Mooiwatplantendoen.nl