Het is buiten nog steeds erg koud, maar het voorjaar komt er toch echt aan. En met de woonplanten van deze maand haal je de lentesfeer snel in huis. Deze maand zijn er vijf prachtige bol-op-pot exemplaren geselecteerd om het voorjaar alvast mee te vieren. De narcis, blauwe en witte druifjes, tulpen, hyacinten en kievietsbloem (of keizerskroon). Allemaal erg makkelijk in onderhoud en ze bloeien vrijwel direct. De vrolijke kleuren geven direct een energie-boost.
Voorjaarsbloeiers woonplanten maart 2018 narcissenDe bollen hebben een koude én warme periode nodig om te activeren, maar gelukkig hebben de kwekers ze daar al aan blootgesteld voor jullie. Daarom leveren ze direct bloemen ook al is het daar eigenlijk nog iets te vroeg voor.

Voorjaarsbloeiers woonplanten maart 2018 roze schaal

De narcis-op-pot wordt in verschillende varianten aangeboden, van klassieke trompetten tot soorten met dubbele bloemen. De meest voorkomende kleuren zijn nog steeds geel en wit, maar kleuren als zalm en oranje zijn in opkomst. De naam van de blauwe druif komt van de druifvormige bloemetjes, die nu ook in lila, wit, paars en roze voorkomen. Tulpen-op-pot zijn er in allerlei kleuren te krijgen, egaal, gevlamd of gestreept. Ook de hyacint is er tegenwoordig in allerlei kleuren. De verschillende bloemen aan de steel worden nagels genoemd. Hoe meer nagels, hoe rijker de plant bloeit. Tenslotte de kievietsbloem. Deze is er in kleine variant met gespikkelde bloemen die als een eitje aan de stengels hangen. De hogere variant wordt wel keizerskroon genoemd en heeft lange stengels met bovenin sterk geurende hangende bloemen als kroon.

Voorjaarsbloeiers woonplanten maart 2018

Zet de voorjaarsbrengers niet te warm. Hoe koeler ze binnen staan, des te langer zullen ze bloeien. Het regelmatig geven van water helpt de bol tot bloei komen, maar teveel water laat hem rotten. Let daar dus wel een beetje op. Voeding is ook niet nodig, alles zit al in de bol zelf. Makkelijk toch?!

Beelden via:

Mooiwatplantendoen.nl