In de maand februari is er door de website mooiwatplantendoen.nl niet één, maar een heel groepje als woonplanten van de maand verkozen; de winterbloeiers. Met deze kleurrijke planten haal je al snel het voorjaar in huis. De drie planten die als winterbloeier gekenmerkt worden zijn de kleurrijke Primula, de vrolijke asbloem en de witte jasmijn. Je kunt er nu in je interieur van genieten en als de temperatuur weer wat omhoog gaat (boven de 10°C) dan kunnen ze ook naar buiten.

Winterbloeiers woonplant februari 2018 closeupDe herkomst van deze winterbloeiers is gevarieerd en van over de hele wereld. De wilde Primula’s zie je met name in de bergen op het Noordelijk halfrond. De Alpen zijn bijvoorbeeld een favoriete bloeiplek. Voor de asbloem moet je een stuk verder gaan. Deze komen oorspronkelijk uit Australië en Nieuw-Zeeland, maar zijn tegenwoordig ook veel te vinden op de Canarische eilanden. De jasmijn groeit met name in Azië en heeft hier daarom ook voldoende vocht en warmte nodig.

Winterbloeiers woonplant februari 2018 oude deur

Alle drie de winterbloeiers hebben mooie gekleurde bloemen, waar met name de Primula en de asbloem in mooie kleuren als roze, paars, lila en blauw te verkrijgen is. Ook zie je steeds vaker tweekleurige varianten. Bij de asbloem zie je groene blaadjes die aan de onderzijde donzig grijs zijn, vandaar de naam.

Winterbloeiers woonplant februari 2018 haard

Zet deze winterbloeiers niet in de volle zon en houdt de grond wat licht vochtig. De uitgebloeide bloemen kun je gewoon wegplukken.

Beelden via:

Mooiwatplantendoen.nl