Eén van onze favoriete bloemen in een mooi boeket; de amaryllis. Maar ook als woonplant doet hij het erg goed en zal prachtig staan in je interieur. Deze maand wat extra aandacht voor deze schitterende plant, want hij is verkozen tot woonplant van de maand.

Wanneer je de Amaryllis als bol koopt, zal je versteld staan van al het prachtigs dat je te wachten staat. Uit de bol komt een holle, statige stengel waar gladde knoppen aan komen. Deze openen zich tot grote kelken met fluweelachtige bloemblaadjes in allerlei kleuren. Van wit en rood, tot groen of zelfs met meerdere kleuren. De bloemen kunnen wel 20 cm breed worden. Dit hele proces is erg spectaculair en de prachtige bloemen maken het wachten zeker meer dan goed.

Amaryllis woonplant december 2017 blauwe stoelMisschien herken je in de amaryllis wel iets van een Narcis? Dat zou heel goed kunnen, want ze behoren beide tot dezelfde familie. Er zijn meer dan 70 verschillende soorten en ze komen voornamelijk voor in (sub)tropische gebieden. In Brazilie zijn vermoedelijk de eerste planten ontstaan en rond 1800 werd de plant voor het eerst in Europa gekweekt.

Amaryllis woonplant december 2017 hangend

Tegenwoordig kun je ontzettend veel verschillende soorten kopen. Naast de meest bekende witte, roze en rode variant, komen er meer kleuren bij als lila, groen, oranje en soorten met twee kleuren. Ook is er een variatie in soorten met één of twee bloemen. Je kunt ook bollen met een wax- of viltlaag kopen waar zonder dat je er iets aan doet een mooie plant uit groeit. Je moet hier wel wat geduld voor hebben, want het duurt zeker een paar weken voordat je wat beweging in de bol ziet.

Amaryllis woonplant december 2017 naast elkaar

Heb je thuis een amaryllis? Zorg dat deze dan redelijk koel staat, of dat nou in het licht of in de schaduw is. Laat de potkluit niet uitdrogen, maar ook niet in water staan. De eerder genoemde bollen met wax of vilt hebben helemaal geen water nodig. Voeding is ook niet nodig, dat haalt de plant allemaal uit de bol.

In deze tijd van het jaar ga je jouw huis waarschijnlijk weer mooi versieren. De amaryllis is daar een mooie toevoeging aan!

Beelden via:

Mooiwatplantendoen.nl