De donkere dagen van het jaar zijn uitermate geschikt om wat romantiek en warme kleuren aan het interieur toe te voegen. Een uitstekende periode voor de cyclaam dus. Deze plant met prachtige gekleurde  bloemen en hartvormige groene bladeren is de perfecte metgezel om de winter mee door te komen. Deze maand is hij door de website mooiwatplantendoen.nl verkozen tot woonplant van de maand.

 Cyclaam woonplant november 2017 comic potten 

De cyclaam is al eeuwen bekend als sierplant. Plato omschreef de plant al in de 4e eeuw voor Christus. Al ging het toen nog wel om de variant die in het wild voorkomt. Deze komt voor in de bossen en de steenachtige berghellingen om de middellandse zee. Als sierplant is deze voor het eerst in de 16e eeuw in Europa verschenen en werd onder andere in de koninklijke Engelse botanische tuinen gekweekt.

Cyclaam woonplant november 2017 tafel

Met name in de maanden waar een R in de naam zit zie je de cyclaam regelmatig en is het aanbod groot. Ze komen in vele kleuren, maar het meest zien we rood, roze, wit en lila. De andere variatie zit met name in de grootte van de bloemen.

Cyclaam woonplant november 2017 stelling Cyclaam woonplant november 2017 aanrecht

Als je thuis een cyclaam hebt, zorg dan dat deze koel en licht staat. De plant houdt van water, dus zorg dat je de kluit vochtig houdt. Het beste kun je de cyclaam zelf een portie water op kamertemperatuur van een schoteltje laten ‘drinken’. Als al het water opgenomen is, dan kan het schoteltje weer weggenomen worden. Als hij een beetje gaat hangen, dan heeft hij weer water nodig. Haal verder regelmatig de uitgebloeide bloemen weg.

Beelden via:

Mooiwatplantendoen.nl