De meeste mensen weten wel dat planten in huis goed zijn voor de zuiverheid van de lucht. Onderzoek van NASA heeft het ook bewezen. Er zijn planten die de schadelijke stoffen uit de lucht opnemen en afvoeren met hun wortels. Daarnaast helpen ze de luchtvochtigheid in huis op peil te houden en geven ze zuurstof af. Dat is waar zuiver groen om draait: planten met luchtzuiverende eigenschappen. Deze maand door de website mooiwatplantendoen.nl verkozen tot woonplanten van de maand.

De selectie aan echte toppers wat betreft zuiver groen wordt gevormd door Spathiphyllum, Gerbera, Nephrolepis en klimop. Allemaal planten geroemd om hun zuiverende kwaliteiten.

Zuiver groen woonplant oktober 2017 bloemen

De Spathiphyllum komt uit de tropische regenwouden in Colombia en Venezuela en is een plant waar iedereen direct verliefd op is. Een mooi groen blad, met witte schutbladeren rond een bloeiende aar. Je kunt hem in verschillende maten kopen. De Gerbera kennen de meeste vooral als snijbloem, maar is ook een hele leuke plant. Er zijn inmiddels meer dan 600 soorten verkrijgbaar en het is de plant die het beste schadelijke stoffen kan absorberen. Eén van de beste luchtzuiverende planten in de categorie zuiver groen is de Nephrolepis, die behoort tot de varenfamilie. Schitterende bladplanten die al miljoenen jaren op onze aarde voorkomen. De klimop (hedera) dankt zijn naam aan het feit dat de plant makkelijk omhoog groeit aan alles waar het zich aan vast kan pakken. In het wild groeit de klimop op rotsen en bomen in Azie, Europa en Noord-Afrika en kan zelfs tot 25-30 meter hoog klimmen. Hij staat voor eeuwig leven, omdat de plant altijd groen blijft.

Zuiver groen woonplant oktober 2017 draadstaal manden Zuiver groen woonplant oktober 2017 varens

Het verzorgen van de zuiver groen planten verschilt nog wel een beetje. Klimop staat graag koel en licht, maar vermijdt de felle zon. De kleur van het blad geeft aan hoeveel licht hij nodig heeft, hoe lichter het blad, des te meer licht. De kluit mag niet uitdrogen, maar zeker ook niet te nat zijn. Ook van hele droge lucht houdt Klimop niet. Gerbera staat het liefst licht en laat de kluit niet uitdrogen. Verwijder uitgebloeide bloemen met een draaiende beweging vanuit het hart, zodat de hele steel loskomt. De Nephrolepis zet je het beste op een plek boven de 12°C, tussen halfschaduw en licht. Ook van deze plant mag de kluit niet uitdrogen. Geef water op de aarde en doe dit het liefste met regenwater. Ook de Spathiphyllum staat het liefst boven 12°C , op een lichte plek, maar niet in de volle zon. Laat de kluit niet uitdrogen. Gelukkig geeft de plant zelf aan wanneer je te weinig water geeft. De blaadjes gaan dan hangen. Na wat slokken water gaan ze weer mooi omhoog staan.

Zuiver groen woonplant oktober 2017 ringen

Beelden via:

Mooiwatplantendoen.nl