De alocasia is een plant die met name bekend is vanwege zijn prachtige groene kleuren. Deze zullen in vele interieurs niet misstaan en geven echt een hele mooie botanische touch aan jouw kamer. De plant veroverde in de jaren vijftig de huiskamers in Nederland en past daarom ook heel goed in een vintage interieur.

Alocasia woonplant september 2017 blauwe pot

De plant is ook wel bekend als olifantsoor en heeft grote, getekende bladeren. De alocasia is een forse plant, maar ziet er toch nog luchtig en gestileerd uit. Dit komt door de hoge, gladde stengels die uit een knol groeien. Daardoor wordt je niet overrompeld door te veel grote bladeren. De stengels zijn meestal effen, maar kunnen ook tijgerstrepen hebben. Daarnaast komen de bladeren in allerlei bijzondere vormen voor. Zo heb je een soort waarvan de bladeren op Afrikaanse maskers lijken of eentje met gerimpelde bladranden. De meest voorkomende bladsoort is die van de plant die ook wel skeletplant wordt genoemd, omdat de bladnerven zich nadrukkelijk aftekenen.

Alocasia woonplant september 2017 van boven

Oorspronkelijk komt de alocasia uit de tropische regenwouden van Zuid-oost Azie. Met name op Borneo komt de plant vaak voor en kan wel tot vier meter hoog worden. Rond de evenaar wordt de plant al duizenden jaren gekweekt als voedsel. Als niet eetbare sierplant is de plant sinds de jaren vijftig te vinden in woningen over de hele wereld.

Wanneer je thuis een alocasia hebt kun je deze het beste op een licht plek neerzetten, maar niet in de volle zon om bladverbranding te voorkomen. De warme, vochtige omstandigheden uit het oerwoud heeft de plant ook graag in huis. De plant mag eigenlijk niet kouder staan dan 18 graden. Geef hem regelmatig water, zodat de kluit niet kan uitdrogen.

Alocasia woonplant september 2017 in doos

De plant is luchtzuiverend en geeft je woning het hele jaar een tropische sfeer.

Beelden via:

Mooiwatplantendoen.nl