Tegenwoordig een graag geziene gast in menig interieur. Deze oersterke en krachtige plant is makkelijk in de omgang en deze maand door de website mooiwatplantendoen.nl verkozen als woonplant van de maand: Aloë (officieel Aloë Vera).

De plant heeft de bekende grijsgroene dikke bladeren met getande randen. Aloë is buitengewoon zelfredzaam en slaat vocht en voeding op in de bladeren voor de droge periodes. Je hoeft ze dan ook niet zo veel water te geven. Eens in de twee weken is voldoende. De bodem mag tussendoor indrogen en de plant houdt van licht en zon.

Aloë woonplant augustus 2017 tafel Aloë woonplant augustus 2017 krukje

Aloë Vera staat bekend om zijn heilzame werking. In zijn oorspronkelijke leefomgeving in de woestijn moet de plant overleven in een extreem klimaat. Hierdoor maakt hij verschillende stoffen aan die hem daarbij een handje kunnen helpen. Wanneer een blad kapot gaat zal de ‘wond’ direct gedicht worden met stollend sap, waardoor er weinig schaars vocht uit het blad verloren gaat. Ook bij mensen werken deze stoffen, bijvoorbeeld wanneer je door de zon licht verbrand bent.

De familie bestaat uit zo’n 300 soorten en groeit al miljoenen jaren in de Arabische woestijn. De naam komt van het Arabische ‘Alloeh” wat glanzende, bittere stof betekent. Dat gaat natuurlijk over de verkoelende gelachtige stof die in de bladeren zit. De toevoeging ‘vera’ zegt zoiets als de enige echte.

We zien tegenwoordig natuurlijk steeds meer makkelijke planten als cactussen en vetplanten in huis en daar past deze perfect tussen. Door de populariteit zijn er inmiddels ook steeds meer verschillende soorten te verkrijgen.

Aloë woonplant augustus 2017 familie Aloë woonplant augustus 2017 bij elkaar

Als je ze thuis hebt, kun je ze ook makkelijk combineren in een bak of schaal met verschillende andere vetplanten. De Aloëvera staat heel leuk in terracotta potten of bij onbewerkt hout. Ook zwart/wit combineert er erg goed mee. Hiermee komt het robuuste uiterlijk van de plant goed tot z’n recht.

Voor een kantoor, studentenkamer of als je gewoon geen groene vingers hebt, dan is deze plant perfect voor jou!

Beelden via:

Mooiwatplantendoen.nl