Je hebt bedacht dat je in huis een accentmuur wilt gaan schilderen en wellicht heb je ook al een mooie kleur in je hoofd? Maar dan alleen de vraag welke muur je gaat schilderen? Met dit artikel willen we je hiermee een beetje op weg helpen. Er zijn namelijk wel wat ‘regels’ voor, zodat je zeker weet dat jouw kamer er straks super mooi uitziet.

Lichtinval

Bekijk goed hoe de natuurlijk lichtval in huis is. Wanden waarop weinig licht valt zullen donkerder uitkomen. Als je dus een hele donkere accentkleur hebt, kun je het beste de wand schilderen waar het meeste licht op valt. Of anders wellicht kiezen voor een net iets lichtere variant van de gekozen kleur.

Accentmuur schilderen

Wand in je rug of waar je op kijkt

Dit is wellicht de meest gestelde vraag; Schilder ik de wand achter de bank of de wand achter de televisie? Over het algemeen geeft het meer rust wanneer je tegen een lichtere muur aankijkt, dus maak je van de wand achter de bank een accentmuur in donkerder kleur. Hiermee krijg je alsnog de intiemere sfeer, maar hou je toch ook rust in de ruimte.

Accentmuur schilderen 2

Oppervlakte

Een groter oppervlak schilder je liever niet in een te donkere kleur. Wil je graag een muur in een donkere of felle kleur schilderen? Kies het liefste de muur met het minste oppervlak. Hierdoor hou je de meeste rust in de kamer. Wanneer je wel een groot oppervlak wilt schilderen, kies dan liever een iets lichtere kleur of een kleur waar wat meer grijs doorheen gemengd is. Hierdoor oogt deze kleur minder fel en is beter geschikt voor een grote accentmuur.

Ruimtelijk effect

Lichte kleuren weerkaatsen meer licht, waardoor een ruimte groter lijkt. Als je dit wilt bereiken is het dus verstandig om de muur waar het meeste licht op valt niet te donker te maken. Met een donkere kleur maak je het wat intiemer en gezelliger. Over het algemeen is het zo dat de wand die je van een accentkleur voorziet meer op je af zal komen. Het schilderen van de achterwand zal de ruimte dus naar je toe trekken en het schilderen van de lange zijwanden zal de lengte extra benadrukken. Het plaatje hieronder maakt dit duidelijk.

Een kleur veranderd een kamer optisch

Wanneer je alleen maar hele grote vlakken hebt en je bang bent dat je gekozen kleur te heftig zal zijn, kun je er natuurlijk altijd voor kiezen om een gedeelte van de muur te schilderen. Maak een mooi vlak op de muur of schilder een lambrisering over de gehele lengte. Zo maak je van jouw kamer echt iets unieks!

Beelden via:

1.Roomed 2. Ikea 3. onbekend