Wij krijgen van klanten vaak de vraag hoe ze de galm in huis kunnen verminderen. Ze worden gek als er visite is of als de kinderen door huis rennen. Met name in nieuwbouwhuizen is dit een vaak gehoord probleem. De gladde en harde oppervlakten weerkaatsen al het geluid en zorgen voor een galm in huis. Komt dit je bekend voor? Wij hebben een aantal tips op een rijtje gezet die je zou kunnen proberen als je de akoestiek in huis wilt verbeteren.

Hang gordijnen op

Het is belangrijk om wat voor het raam te hangen. Een raam weerkaatst heel veel geluid en gordijnen kunnen veel van dat geluid absorberen. Kies voor een volle stof voor een optimaal resultaat. Het werkt nog beter wanneer je een extra laag raambekleding toevoegt zoals plisse gordijnen of vitrage 

Akoestiek verbeteren gordijnen

Leg een vloerkleed neer

Een zachte vloerbedekking absorbeert het geluid het beste, maar is niet het meest praktisch in een woonkamer. Helaas zijn harde vloeren als parket, een gietvloer of pvc niet bevorderlijk voor een goede akoestiek. Een goed oplossing is om een groot karpet neer te leggen. Kleed je de ruimte ook direct wat meer mee aan.

Creëer hoekjes

Wanneer je ervoor zorgt dat de geluidsgolven niet zo makkelijk van de ene naar de andere kant van de kamer kunnen gaan, zal dit de galm in huis zeker verminderen. Dit kun je heel makkelijk doen door bijvoorbeeld een kast of roomdivider dwars op de muur te zetten.

Akoestiek verbeteren stoffen

Meubels en accessoires

Een ruimte die goed gemeubileerd is werkt erg goed. Stoffen meubels absorberen veel geluid, maar ook planten of een boekenkast maken een groot verschil. Als je leren meubels hebt, kun je ervoor kiezen om deze meer aan te kleden met een aantal kussens.

Sofa

Wanddecoratie

Gladde muren weerkaatsen ontzettend veel geluid. Je kunt de muren onderbreken door wanddecoratie op te hangen. Dit kunnen schilderen of wandkleden zijn, maar ook planken met boeken of accessoires. Met name oppervlakken die geribbeld of gebobbeld zijn, zijn goede onderbrekers van de geluidsgolven.

Akoestiek verbeteren wanddecoratie

Mochten bovenstaande oplossingen nog niet voldoende zijn. Er zijn tegenwoordig ook mooie panelen te koop die je aan muur of plafond kunt hangen die het geluid absorberen. Je kunt deze nu bijvoorbeeld voorzien van je favoriete foto. Dit is een stuk leuker dan dat ze voorheen waren.

Beelden via:

1.My Domaine 2. Solebich 3. Atelier09 portfolio 4. Etsy