Als het buiten mooier weer wordt, begint het bij veel mensen te kriebelen om binnen alles lekker aan kant te maken. De komende weken zullen dus weer veel mensen aan de slag gaan met de grote voorjaarsschoonmaak. Hoewel nu niet meer zoals vroeger alle meubels naar buiten gaan om echt eens alles grondig aan schoon te maken, gaan veel mensen in deze tijd toch nog uitgebreid aan de slag. Hieronder een paar tips als jij binnenkort ook gaat beginnen met de voorjaarsschoonmaak.

Algemeen

  • Werk van boven naar beneden. Zorg dat je eerst de ruimtes op de bovenverdieping op orde hebt en ga dan naar de begane grond.
  • Begin eerst met opruimen. In iedere ruimte liggen er wel overbodige spullen, van niet gebruikte kleding en boeken tot aan rondslingerende administratie en etenswaren die over de houdbaarheidsdatum zijn. Zorg dat dit eerst op orde is, voordat je met schoonmaken begint.
  • Neem de tijd. Het hoeft niet allemaal in een dag klaar te zijn. Relax, stress is slecht voor je.
  • Werk per ruimte. Maak eerst een ruimte af, voordat je aan een nieuwe begint. Zo weet je zeker dat je alles gedaan hebt.
  • Werk in elke ruimte met de klok mee. Zo voorkom je dat je vergeet waar je gebleven was en wordt alles goed schoon gemaakt.
  • Ventileer eens goed. Zet overal de ramen tegen elkaar open, waardoor er lekker veel frisse licht naar binnen komt.

Voorjaarsschoonmaak lego

Slaapkamer

In de slaapkamer begin je eerst met het uitzoeken van je kleding. Welke kleding heb je afgelopen winter niet meer gedragen? Dit kan allemaal weg, zonde van de ruimte. Ook kun je de dikke winterkleding aan de kant schuiven en je luchtige kleding een prominentere plaats in de kast geven.

Zorg dat je de hele kamer goed stofzuigt en overal een doekje overheen haalt. Dit geldt dus ook voor de lichtschakelaars, stopcontacten, deurgrepen, lampen, bovenop de kasten en de plinten. Ook is het een mooi moment om niet alleen je overtrek te wassen, maar je kussens en dekens zelf ook eens goed te luchten en/of wassen.

Voorjaarsschoonmaak fris bureau

Badkamer 

Waarschijnlijk wordt de badkamer wel vaker grondig gereinigd, maar denk nu ook eens aan de wasmachine, droger en je wastafelmeubel. Sop de kastjes en lades ook even goed. Ruim je spullen op en orden deze goed in manden e.d. Hierdoor oogt het veel opgeruimder. Tegenwoordig kun je daar hele mooie spullen voor te koop.

Woonkamer

Ook in de woonkamer begin je eens goed met opruimen om vervolgens overal een vochtig doekje overheen te halen, te stofzuigen en dweilen. Als je meubels hebt die met een speciaal middel behandeld moeten worden is dit er ook een goede tijd voor.

Zet niet teveel accessoires terug. Het ziet er beter uit om een paar accessoires neer te zetten dan een hele plank vol te proppen. Kies liever een aantal en wissel eens af. Vergeet ook zeker niet om je accessoires ook eens goed af te nemen tijdens de voorjaarsschoonmaak.

Foto van appartement Haarlem

Keuken

Nu gaan we beginnen met het echte werk ;-). Veelal kost het schoonmaken van de keuken de meeste tijd. Zoek goed uit welke etenswaren je weg kan gooien en sop alle kasten goed van binnen en van buiten. In een keuken worden deze erg snel vet. Ook is het een goede tijd om de vriezer te ontdooien en aangekoekt ijs te verwijderen. Kun je hem daarna snel vullen met ijsjes voor de zomer!

Voorjaarsschoonmaak keukenla

De keuken is een plek die snel weer vies en vet wordt, dus houdt het daarom bij. Vindt je het teveel werk om iedere keer zo’n grote voorjaarsschoonmaak in de keuken te herhalen? Doe dan 1 kast per keer. Zo is het veel minder werk en hou je het toch schoon.

Als je klaar bent met alles, zet eens een paar (nieuwe) planten in huis en koop voor jezelf wat nieuwe accessoires die passen bij het voorjaar. Zo ben jij helemaal klaar voor de lente en zomer!