Goede verlichting uitkiezen voor een badkamer kan een lastige klus zijn. Er zijn een hoop zaken waar je over moet nadenken en een beslissing over moet nemen. Een sfeervolle én praktische badkamer wordt gemaakt door de juiste verlichting. Door de juiste lampen met elkaar te combineren creëer je het perfecte badkamerlicht.

Verschillende soorten licht

Zoals in de meeste ruimtes in huis onderscheiden we in de badkamer ook verschillende soorten licht. Op die manier kun je de badkamer in elke situatie optimaal verlichten. De eerste lichtbron is de algemene of basisverlichting. Het doel is om de badkamer aangenaam te verlichten. Vaak wordt dit gedaan met spots of een centraal lichtpunt. Het beste kan dit verlichting zijn die lijkt op daglicht, zodat de kleuren van je kleding of in je gezicht het best de wekelijkheid benaderen.

De tweede lichtbron die we onderscheiden is taakverlichting, de verlichting die je nodig hebt om je goed te kunnen scheren of op te maken. De perfecte positie voor deze lichtbron is naast of in de spiegel. Op die manier voorkom je dat er schaduw op je gezicht valt.

De laatste lichtbron is tegenwoordig steeds belangrijker, de sfeerverlichting. De badkamer steeds meer gebruikt als wellness en mensen genieten ontzettend van een lang warm bad. Als je deze verlichting goed toepast, is het mogelijk jezelf heerlijk te ontspannen. Een manier om dit te doen is neerzetten van kaarsen, maar je kunt ook hele mooie sfeerverlichting voor in de badkamer kopen. Een aangename sfeer kun je ook bereiken door de mogelijkheid van het dimmen van de andere lichtbronnen.

Badkamerverlichting spiegel rond  Badkamerverlichting wand

Waar plaats je de verlichting?

Ook in de badkamer kun je de verlichting op meerdere plekken plaatsen. Waar je vooral op moet letten is dat je geen ongewenste schaduwen krijgt. Spots in het plafond is een veel gekozen optie in de badkamer. Als je hier een dimmer op plaatst dan kun je de sfeer heel makkelijk aanpassen. Let er wel op dat inbouwspots vaak in een verlaagd plafond moeten en niet direct boven de douche geplaatst kunnen worden. Een makkelijke optie voor algemene verlichting in de badkamer is een plafonniere. Kies de juiste lamp hierin om het goede licht te krijgen.

Een andere goede plek om verlichting aan te brengen is aan de wand. Je kunt hier ook kiezen voor spots, maar er zijn veel andere mooie opties te krijgen. Wat ook een mooie en luxe uitstraling geeft is het gebruik van een downlight. Deze straalt het licht naar beneden en kan je muur heel mooi verlichten. Je krijgt hierdoor een lekker ruim gevoel in je badkamer.

De verlichting bij je spiegel is ook onmisbaar. Zorg dat het licht van voren komt, zodat je geen schaduwwerking krijgt. De verlichting die je hier aanbrengt is extra en geldt niet als algemene verlichting. Daarvoor is het vaak niet sterk genoeg. Kies voor een lamp naast je spiegel, maar tegenwoordig heb je ook heel veel spiegels waar de verlichting in verwerkt is. 

Badkamerverlichting alles Badkamerverlichting spiegel

Denk aan de veiligheid 

Meer dan in andere ruimtes is de veiligheid bij verlichting in de badkamer erg belangrijk. Aangezien de badkamer een vochtige plek is, kun je niet overal verlichting ophangen of elke lichtbron gebruiken. De badkamer wordt in 4 zones verdeeld. Bij iedere lichtbron voor de badkamer kun je zien voor welke zone deze geschikt is. Een lamp kan altijd in een zone met een hoger getal geplaatst worden, maar andersom niet.

De volgende zones worden onderscheiden:

  • Zone 0: De binnenzijde van het bad of de douchebak. Het is niet verstandig om hier verlichting te plaatsen.
  • Zone 1: Deze loopt tot 2,25 meter vanaf de grond op de plaats waar het bad of de douchebak staat.
  • Zone 2: Is de ruimte vanaf 2,25 meter vanaf de grond tot aan het plafond en binnen 0,6 meter van het bad of de douchebak.
  • Zone 3: Vanaf een afstand van minimaal 0,6 meter van het bad of de douchebak.

Badkamerverlichting zones

Vindt je het nog steeds lastig om jouw badkamer goed te verlichten? Neem gerust contact met ons op, zodat wij je kunnen helpen met een lichtplan.

Beelden via:
cover. Portfolio 1. Sediarreda 2. Luigi Rosselli Architects 3. Euro ledshop 4. Douche-concurrent