Een mooi vloerkleed zorgt voor een goede sfeer in huis en is daarom een goede aanvulling op je interieur. Daarnaast blijven je voeten ook nog lekker warm en zorgt een kleed ook voor een verbeterde akoestiek. Maar welk formaat, kleur en materiaal moet het kleed zijn? In dit artikel vertellen we alles waar je op moet letten bij het kopen van een kleed!

Vloerkleed kiezen berber

Grootte en vorm

Het bepalen van de grootte en de vorm van je aan te schaffen vloerkleed is de eerste stap. Als je een kleed neer gaat leggen in een kleine ruimte kun je beter kiezen voor een groot kleed. Leg deze deels onder de bank, zodat de verschillende meubels die erop staan met elkaar verbonden worden. Dit geeft een ruimtelijk effect. Als je het vloerkleed voor je meubels legt, krijg je juist een wat intiemer geheel. Dit kan beter in een grote ruimte. Ga je een vloerkleed onder te eethoek leggen? Zorg er dan voor dat deze minimaal 60 cm rondom uitsteekt. Zo kunnen alle stoelen gemakkelijk aangeschoven worden.

Natuurlijk zijn er niet alleen rechthoekige kleden, maar zie je ook steeds meer ronde kleden. Ronde vormen zijn nu sowieso meer in. Met een rechthoekig kleed benadruk je de vorm van de kamer meer. Een rond kleed breekt juist met de rechte vormen en zorgt voor een speels effect. Je kunt een rond kleed ook op allerlei manieren neerleggen: half onder een meubel, voor een meubel of in de hoek om een leuk zitje te creëren. Een rond kleed maakt een ruimte wat spannender, maar alles is natuurlijk ook afhankelijk van je eigen smaak.

TIP! Voordat je een kleed gaat kopen, leg dan eerst kranten op de vloer om een idee te krijgen welke ruimte het vloerkleed straks gaat innemen.

    Vloerkleed kiezen rond

Stijl

Je kunt eigenlijk wel zeggen dat er twee soorten kleden zijn: hoogpolig en laagpolig. Een hoogpolig kleed geeft vaak een wat nonchalantere, maar ook warme uitstraling. Het kan een goede toevoeging zijn aan een kille, strakke leren bank. Maar ook een zachte fauteuil wordt extra versterkt door een hoogpolig kleed. Een laagpolig kleed kan goed voor een beetje warmte in een minimalistisch interieur zorgen. Een laagpolig kleed is vaak wel wat praktischer, omdat deze makkelijker te reinigen zijn.

Vloerkleed kiezen hoogpolig

Materiaal

Qua materiaal zijn er eigenlijk ook twee mogelijkheden: natuurlijke en synthetische kleden. Natuurlijke materialen zijn traditioneel altijd in trek. Ze zorgen vaak voor een luxe, stoere uitstraling. Voorbeelden van natuurlijke materialen zijn wol, sisal, kokos en katoen. Een materiaal als wol is natuurlijk erg zacht aan je voeten, maar sisal of kokos zijn dat juist weer niet. Een katoenen vloerkleed heeft als nadeel dat deze vaak niet makkelijk te reinigen zijn.

Synthetische kleden komen de laatste tijd steeds meer in opkomst. Dit komt ook doordat ze er tegenwoordig steeds minder uitzien als kunststof. Het grote voordeel is dat deze stoffen vaak veel minder verkleuren en makkelijk te reinigen zijn. Ideaal voor onder de eettafel of in de kinderkamer! Daarnaast zijn ze vaak ook nog gunstiger geprijsd.

Vloerkleed kiezen eethoek

Kleur

Na alle vorige stappen komt nu ook een wel erg belangrijke keuze: de kleur van het kleed. Ga je voor een bont kleed of hou je het juist wat ingetogen? Kleur heeft natuurlijk alles te maken met smaak. Een gekleurd kleed kan de ruimte echt wel wat extra’s geven, maar moet natuurlijk wel in het geheel passen. Kies je voor een kleurrijk kleed? Zorg er dan in elk geval voor dat de kleur ergens in je interieur terugkomt. Wanneer je een duur wollen kleed aanschaft is het vaak verstandiger om voor een tijdloze kleur te gaan. Zonder als je het vloerkleed volgend jaar alweer zat bent.

Vloerkleed kiezen rozenkelim

Winkeltip

Er zijn natuurlijk talloze winkels waar je een mooi kleed kan scoren. Wij hebben echter wel twee favorieten. Ten eerste vloerkledenwinkel. Hier hebben ze vloerkleden in echt alle soorten en maten. En wat heel fijn is, ze hebben een zichtservice, zodat je het kleed thuis eerst kunt bekijken. Vloerkledenwinkel heeft een winkel in Hilversum, maar je vindt een deel van de collectie ook bij Loods5.

Daarnaast is rozenkelim een favoriet van ons. Hier hebben ze prachtige vintage kleden en oude berbers. Veel kleden zijn origineel, maar ze hebben ook mooie replica’s. Een winkel waar het lastig kiezen is :-).

Heel veel succes met de keuze van jouw vloerkleed!

Beelden via:

Cover, 2, 3 en 4: vloerkledenwinkel. 1 en 5: rozenkelim