Het is toch heerlijk om na een lange dag werken thuis te komen en lekker te ontspannen in een goed zittende eetkamerstoel? Of je nou van lang tafelen houdt of je eten het liefst zo snel mogelijk naar binnen schuift, lekker zitten tijdens het eten is erg belangrijk. Er zijn tegenwoordig zoveel verschillende soorten eetkamerstoelen te verkrijgen, dat je soms niet weet waar te beginnen als je nieuwe wilt kopen. Daar willen wij je graag een handje mee helpen. Want niet alleen comfort is belangrijk, ze moeten er natuurlijk ook mooi uitzien.

Eetkamerstoelen FestHet comfort en formaat

Het is belangrijk om een goede zithouding aan te kunnen nemen aan tafel. Test je nieuwe stoel door er met een rechte rug op te gaan zitten. Het is belangrijk dat de zitting van de stoel zich nu op de hoogte van je knieschijf bevindt en je voeten plat op de grond staan. De gemiddelde zithoogte van een eetkamerstoel is 45 cm. De breedte is vaak afhankelijk van de aanwezigheid van armleuningen. Op stoelen met armleuningen zit je vaak wel lekker, maar ze nemen ook meer ruimte in, doordat ze breder zijn. Hierdoor oogt de eethoek ook voller. Als je kiest voor stoelen met armleuningen, let er dan wel op dat de stoelen onder je tafel geschoven kunnen worden. Hierdoor kun je ze beter aanschuiven en het ziet er mooier uit. Meet ook de afstand tussen de tafelpoten. Je zult niet de eerste zijn bij wie blijkt dat toch niet het gewenste aantal stoelen onder de tafel past.

Eetkamerstoelen Spoinq Eetkamerstoelen Scandinavisch

Materiaal en type

Als je weet hoe groot je nieuwe stoelen kunnen zijn en of je ze met of zonder armleuningen wilt, kun je gaan kijken naar andere uiterlijke kenmerken. Zo kun je kiezen uit veel verschillende materialen. Kijk goed naar wat past bij de rest van je interieur. Verder heeft ieder materiaal weer voor- en nadelen. Stof is lekker zacht, kun je in veel verschillende kleuren en patronen krijgen, maar is wel lastiger te reinigen. Een zitting van leer heeft een luxe uitstraling en is makkelijker te onderhouden dan eentje van stof. Leer kan wel een kille uitstraling hebben. Houten stoelen zijn tijdloos en kunnen jaren mee. Ze zorgen voor een natuurlijke uitstraling en zijn heel makkelijk in onderhoud. Ze zijn natuurlijk wel wat harder, dus het is lekker om er een kussen in te leggen. Tenslotte heb je ook nog stoelen van kunststof. Deze zijn ook makkelijk in onderhoud en vaak in leuke kleuren te krijgen.

Qua type kun je nog kijken wat voor een onderstel het beste bij je past. Veel stoelen hebben 4 poten. Dit zorgt ervoor dat ze stabiel staan en eventueel te stapelen zijn. Wellicht handig als je er een paar extra hebt, die je ook weg wilt zetten. Een ander onderstel dat je vaak ziet is die in de vorm van een slede. Vaak zitten deze erg comfortabel doordat de stoel lichtjes wipt.

Eetkamerstoelen slede gestapeld

Dezelfde stoelen of verschillende

Dan rest tenslotte nog de vraag of je voor dezelfde stoelen gaat of juist een bonte mix van verschillende stoelen neemt. Met een set weet je in elk geval zeker dat het bij elkaar past. Het zorgt voor eenheid en rust in je interieur. Wil je het allemaal wat speelser? Kies dan voor allemaal verschillende stoelen en wissel af met materiaal, kleur en vorm. Zo maak je jouw eigen unieke set stoelen.

Eetkamerstoelen Normann Copenhagen

Als jij een nieuwe eetkamerstoel gaat uitzoeken, zorg dan in elk geval voor de juiste maten van je tafel. Ga ook uitgebreid zitten op de stoel en neem een eethouding aan. En als je in de winter shopt, trek ook even je jas uit. Aan tafel heb je dat immers ook. In elk geval veel plezier bij het uitzoeken van jouw nieuwe stoelen!

Beelden via:

cover. Spoinq 1. Fest Amsterdam 2. Spoinq 3. Interior Insider 4. Haco 5. Normann Copenhagen