Heb je thuis nog een hoop leuke foto’s en plaatjes liggen en zou je die eigenlijk wel een mooie plek willen geven? Denk er eens aan om hier een mooie fotomuur van te maken. Krijgen je foto’s een mooie plek en wordt de muur direct een eyecatcher in je huis. Zorg er dan wel voor dat de foto’s daadwerkelijk mooi hangen. En hier helpen we je natuurlijk graag mee met dit artikel.

De eerste stap is om te gaan kijken wat je kwijt wilt op jouw fotomuur. Misschien heb je naast mooie foto’s ook wel mooie tekeningen, schilderijen of teksten die je graag een plekje wilt geven. Dit kun je allemaal kwijt op je muur. Een fotomuur is echt niet alleen maar bestemd voor je foto’s en je maakt het juist een stuk speelser door er ook andere dingen op te hangen. Maak in elke geval wel een keuze in de hoeveelheid foto’s die je wilt ophangen. Beter kun je kiezen voor wat grotere lijsten en dan je foto’s een keer te veranderen, dan voor heel veel kleine lijstjes. Met te veel kleine lijstjes heeft de wand minder samenhang en ziet er rommelig uit.

fotowand-zwart-en-wit

Als je hebt besloten wat je erin kwijt wilt, dan kun je gaan kijken op welke manier je dit wilt ordenen. De meest eenvoudige manier is om dit op een rijtje te doen. Dit kan horizontaal of verticaal. Als de lijsten niet dezelfde grootte hebben, lijn ze dan wel uit. Dit kun je doen door het midden van de lijsten op dezelfde hoogte te hangen, of juist de onder- of bovenkanten van de lijsten op dezelfde hoogte uit te lijnen.

fotowand-rij

Een leukere manier is om de lijsten wat meer in een vast rooster te hangen, zodat ze samen een groot kunstwerk vormen. Dit werkt het beste als de lijsten hetzelfde formaat hebben. Hang de verschillende lijsten niet te dicht bij elkaar, maar laat er zeker ook niet teveel ruimte tussen. Het beste is om er ongeveer 4 cm tussen te laten.

fotowand-rooster

Wat ons betreft de leukste manier op je foto’s te ordenen is op de Petersburg manier. Deze is afgeleid van de stijl hoe de schilderijen in de Hermitage in Sint-Petersburg hangen. In deze stijl hang je een grote lijst in het midden en werk je vanuit daar naar buiten toe. Op deze manier houdt je ook de mogelijkheid om je fotomuur later uit te breiden. De foto’s hoeven niet helemaal symmetrisch te hangen, maar het is wel mooi om randen van de lijsten met elkaar uit te lijnen.

fotowand-petersburg

In bovenstaande voorbeelden hebben we het eigenlijk alleen gehad over fotolijsten. Er zijn natuurlijk ook allemaal andere manieren om je foto’s een mooie plek te geven. Denk er bijvoorbeeld eens aan om ze op te hangen met tape, aan kledinghangers, met touw of op klemborden. Hiermee wordt je fotomuur nog een stuk creatiever.

fotowand-tape fotowand-touw

Welke manier van ophangen je ook kiest, zorg er in elk geval voor dat je de compositie eerst op de grond neerlegt voordat je begint met ophangen. Zo kun je goed zien of wat je bedacht hebt ook klopt, zonder al met gaten in de muur te zitten. Als je de lijsten ophangt, zorg ervoor dat ze recht hangen. Niets is zo storend als een scheve lijst op een mooi uitgedachte muur.

Hopelijk hebben bovenstaande tips je geholpen om met jouw foto’s aan de slag te gaan. Heb je nog een andere leuke manier van ophangen? We horen het graag, laat even een berichtje achter hieronder.

Beelden via:

cover. Inside out & cocolapinedesign 1. Danielle Witte 2. Juniqe 3. TaoBao 4. Freshideen 5. Burlapandblue 6. Homeyohmy