Verlichting aanbrengen in huis kan een lastige klus zijn. Met name in de keuken is goed licht van essentieel belang. Je wilt immers niet snel in je vingers snijden. Maar hoe zorg je er nou voor dat jouw keuken perfect verlicht is? In dit artikel willen we je meegeven welke soort verlichting in de keuken er is en hoe je deze het beste toepast.

Mooie hanglampen in de keuken

In het algemeen kun je een aantal soorten licht onderscheiden. Zo heb je algemene (of basis-) verlichting, werkverlichting, sfeerverlichting en accentverlichting. In de keuken zijn de eerste drie van belang.

Algemene verlichting is het licht dat je aandoet wanneer je de keuken binnenstapt. Deze verlichting dient om de hele ruimte te verlichten. Vaak komt deze in het midden van de keuken. Je kunt als basislicht een plafonnière nemen, maar ook spots kunnen goed als basisverlichting dienen. Zorg er wel voor dat je gebruik maakt van dimmers om de sfeer in de keuken te kunnen aanpassen.

werkverlichting in het plafond ingebouwd. Strakke ledverlichting langs het aanrecht

Werkverlichting is de verlichting die met name in de keuken essentieel is. Deze verlicht de ruimtes waar je werkt. Wanneer je eten aan het bereiden bent, wil je natuurlijk wel goed zien wat je doet. Ook krijg je door de juiste verlichting minder snel vermoeide ogen. Wanneer boven de werkruimte keukenkastjes hangen, kun je heel makkelijk verlichting onder de kastjes monteren. Heb je nou geen bovenkastjes? Maak dan bijvoorbeeld gebruik van spots in het plafond. Zorg ervoor dat je voldoende licht hebt en dat ze zo geplaatst zijn dat ze weinig schaduw vormen als jij aan het werk bent.

De laatste soort verlichting dient ervoor om sfeer te creëren in de keuken, zoals de naam al zegt. Met name wanneer je een open keuken hebt of als je eettafel in de keuken staat is dit erg belangrijk. Maar als dit niet het geval is wil je natuurlijk ook dat je keuken er prachtig uitziet. Sfeer kan met heel veel verschillende armaturen gemaakt worden. Belangrijk is dat het licht niet te fel is, dus gebruik van dimmers is weer aan te raden. Je kunt langs de wand een paar mooie wandlampen gebruiken, maar boven het aanrecht of de plek waar gegeten wordt, zijn een paar hanglampen ook erg leuk.

Zwarte industriële lamp Leuk industrieel wandlampje

Een goed beginpunt voor het bepalen van de verlichting in jouw keuken is om een plattegrond te tekenen en te bedenken waar je licht nodig hebt. Bedenk goed hoe je de keuken gebruikt en bepaal dan welke soort verlichting je nodig hebt.

Als laatste tip willen we je nog meegeven dat lampen in de keuken vaak wat sneller vies worden. Het beste kun je dus kiezen voor makkelijk te reinigen lampen.

 

Beelden via:
1. Savvyhomeblog 2. Glennreynaert 3. lifeinmotion 4. Skonahem 5. Planete deco