Blauw is de kleur van de hemel, de zee, jeans, maar ook van de verenigde naties en van veel verkeersborden. Je kunt een blauwtje lopen of blauw bloed hebben. Allemaal zaken die wij met de kleur blauw associëren of waarin deze voorkomt. Er zijn zo ontzettend veel kleuren dat je soms moeite hebt om de juiste te kiezen. Soms kan het handig zijn om te weten wat een bepaalde kleur met een ruimte of met je gemoedstoestand kan doen. Wij vinden het leuk om in dit artikel stil te staan bij de kleur blauw.

blauw-garen blauw-pigment

Blauw komt veel in onze geschiedenis voor. Zo zijn veel archeologische schatten die in Egypte zijn opgegraven versierd met een blauwe kleur. Toch werd er vanwege schaarste en de ingewikkelde manier om blauw pigment te maken spaarzaam omgegaan met de kleur. In schilderijen uit de renaissance was de kleur met name voorbehouden aan goden. Tegenwoordig wordt de kleur weer veelvuldig gebruikt. Zo kent iedereen waarschijnlijk delfts blauw of Chinees porselein.

blauw-tegel

Wereldwijd wordt zowel bij mannen als vrouwen de kleur blauw vaak als favoriet gekozen. Het staat voor vertrouwen, betrokkenheid en betrouwbaarheid. De kleur wordt veelal geassocieerd met positieve zaken als vrede, rust, kennis en loyaliteit. Toch wordt het ook nog vaak gezien als koele kleur en zijn er ook minder positieve associaties als droevig en depressief. Blue monday is de meeste deprimerende dag van het jaar.

blauw-zomerse-deur

Wanneer je blauw in je interieur gebruikt, zal de ruimte vaak als kalmerend of ontspannend ervaren worden. Vaak lijkt een ruimte groter wanneer deze in een lichte blauwe tint geschilderd is. En natuurlijk wordt er bij de kleur als snel gedacht aan een jongenskamer. Je kunt blauw met heel veel andere kleuren combineren. Hierdoor kun je toch nog een fijne, warme sfeer in huis creëren.

Woonkamer met blauwe muur

Voor 2017 is het blauwgrijze denim drift verkozen als kleur van het jaar, dus waarschijnlijk zullen we blauw nog veel tegen gaan komen!

Beelden via:
1. Brooklyntweed 2. Breakawaybackpacker 3. Hollandsouvenirshop 4. Brabbu 5. Eigen portfolio Atelier09