Het inrichten van je interieur kan een lastige klus zijn Je moet met heel veel zaken rekening houden en een hoop keuzes maken. Het is ook niet zo gek dat hier heel veel fouten mee worden gemaakt. Om je te helpen een aantal grote fouten te voorkomen hebben we er een paar op een rijtje gezet. Probeer ze bij jou volgende klus niet te maken!

Beginnen zonder plan 

Veel mensen beginnen als een kip zonder kop aan hun nieuwe interieur. Daardoor krijg je waarschijnlijk te maken met een interieur dat niet mooi bij elkaar past en hogere kosten dan je van tevoren had gedacht. Als je van tevoren even kort over alles nadenkt en een plan maakt, zul je merken dat het resultaat veel beter is.

Licht interieur met veel groen

Een interieur te vol zetten

De meubels in je interieur moeten ten eerste het juiste formaat hebben. Ze moeten niet te klein zijn, maar zeker ook niet te groot. Te grote meubels is echt geen gezicht. Hetzelfde geldt voor een volle ruimte door er teveel in te willen zetten. Mensen verzamelen vaak een hoop spullen en willen dit allemaal kwijt in het interieur. Kijk eens goed naar je spullen en kies wat je echt neer wilt zetten. Hiermee voorkom je een rommelig en vol interieur dat geen rust en balans uitstraalt. Een volle ruimte ziet er bovendien kleiner uit.

Kiezen voor meubels die allemaal matchen

Probeer te voorkomen dat je alle meubels van een zelfde serie koopt, anders wordt je interieur saai en dertien in een dozijn. Je wilt toch voorkomen dat alle zojuist gekochte meubels ook bij de buren staan? Samenhang kun je alsnog creëren door te gaan voor een vast kleurenpallet bijvoorbeeld. Een interieur krijgt persoonlijkheid doordat het eigen is en niet overal terug te vinden is.

Er ontbreekt een lichtplan

De juiste verlichting vinden is wellicht wel de lastigste klus van inrichten. Goed licht is onmisbaar in een interieur. Zo heb je licht nodig voor bepaalde werkzaamheden als koken, maar ook wil je de juiste verlichting hebben wanneer je een boek leest. Daarnaast heb je ook nog verlichting nodig om sfeer te creëren in huis. Zorg in elk geval voor voldoende verlichting. Ook het gebruik van dimmers is aan te raden om de hoeveelheid licht te kunnen aanpassen.

De juiste lengte van de gordijnen

De verkeerde keuze voor gordijnen

Zorg ervoor dat je gordijnen goed hangen voor meer rust in de ruimte. Ze moeten zeker niet te kort zijn. Let er ook op aan welke kant je ze hangt. Veelal worden ze aan beide kanten van het raam gehangen, maar soms kan het veel rustiger zijn om ze maar aan één kant te hangen. Daarnaast hangen roedes of rails vaak te laag. Hierdoor lijkt het plafond veel lager. Door ze dicht tegen plafons aan te hangen creëer je een gevoel van ruimte.

Foto’s en kunstwerken te laag hangen

Vaak wordt de hoogte staand bepaald, terwijl je vaak zittend van de kunst geniet. Resultaat is dan ook vaak te hoog hangende schilderijen.

Kunst moet op de juiste hoogte hangen

De kleur van de muren wordt als eerste bepaald

Veel mensen kiezen eerst de kleur voor de muren en gaan vervolgens shoppen voor meubels, vloer en andere items. Veel beter is het om dit om te draaien. Kies eerst de meubels die je mooi vindt en ga dan pas kijken voor de exacte kleuren op de muur. Verf kun je namelijk in ongelooflijk veel nuances laten mengen en is dus ook veel makkelijker aan te passen op de rest. Natuurlijk is het niet verkeerd om een idee over de verfkleuren te hebben voor het kopen van meubels, maar stel de exacte keuze van de kleur uit tot het einde.

Helaas zijn er nog veel meer fouten die gemaakt worden, maar we hopen dat je met bovenstaande voorbeelden in ieder geval een hoop ergernissen kunt voorkomen. Kom je er nou alsnog niet uit en kun je wel wat hulp gebruiken? Neem gerust contact met ons op. Wij kunnen je zeker helpen met de juiste keuzes.

Beelden via:
1. Rikke Graff Juel 2. The Neo-Trad 3. Hubpages