Eén van de belangrijkste ruimtes in huis is vaak de woonkamer. Hier breng je de meeste tijd door. Ten minste, wanneer je de slaaptijd in de slaapkamer niet meetelt natuurlijk. Meestal wordt een woonkamer voor meerdere doeleinden gebruikt. Zo is het vaak de ruimte om te ontspannen, ontvang je er je gasten en soms wordt er gegeten of gewerkt. Genoeg redenen om bij het indelen hiervan goed na te denken. Wij doen dit aan de hand van een aantal stappen.

Stap 1: Stel een plan van eisen op

Als eerste dien je goed na te denken over de eisen voor de woonkamer. Ga met het hele gezin samen zitten en beschrijf welke activiteiten jullie uitvoeren in de woonkamer. Daarnaast noteer je aan welke eisen de inrichting moet voldoen. Zo kom je tot een lijstje waarmee je veel gerichter een indeling kunt maken. Je kunt bijvoorbeeld tot de conclusie komen dat de woonkamer met name gebruikt wordt voor het kijken naar de televisie, maar dat er ook een leeshoek en een werkplek nodig zijn. De eisen voor de inrichting kunnen bijvoorbeeld zijn dat er minimaal met 5 mensen tegelijk televisie gekeken moet worden. Of dat de werkplek voorzien moet zijn van veel daglicht en in de buurt van een stopcontact moet zijn.

Heel lichte woonkamer

Stap 2: Maak een plattegrond van de ruimte

Op deze plattegrond teken je alle wanden, ramen, deuren en andere vaste elementen als een open haard, trap, inbouw kasten of een schuine wand. Ook geef je aan waar de lichtpunten, schakelaars en stopcontacten zitten. Nu heb je een mooi overzicht van de punten waarmee je rekening moet houden bij je indeling.

Stap 3: Teken alle activiteiten in

Je kunt nu de activiteiten uit het eisenpakket van stap 1 intekenen op de plattegrond en rekening houden met de eisen voor de inrichting. Je doet er verstandig aan om de plattegrond een paar keer te kopiëren, zodat je meerdere schetsen kunt maken. Door de eisen aan de inrichting kun je makkelijk bepalen welke activiteit in welke gedeelte het beste past. Houdt ook rekening met looproutes en zet niet alles vol met meubels.

Wanneer niet alles past, zal je toch keuzes moeten maken en de minst belangrijke eisen laten vallen. Je kunt natuurlijk ook kijken of je bepaalde eisen kunt samenvoegen. Zo kun je beste een hoek maken waar je spullen in een kast kunt opbergen en deze combineren met een blad om aan te werken. Het toevoegen van een leeslampje naast een bank creëert ook snel en leeshoek.

Werkplek in de woonkamer

Stap 4: Shoppen voor nieuwe spullen

Dit is voor de meeste mensen de leukste stap! Je zult merken dat je veel sneller en veel gerichter kunt zoeken nu dat je een goed plan hebt gemaakt. Ook is de kans op een miskoop veel kleiner.

Bovenstaande stappen zijn dezelfde stappen die wij volgen bij het ontwerp van een ruimte. Het helpt je bepaalde dingen te kaderen en zorgt ervoor dat je de ruimte optimaal gaat benutten.

Witte bank in woonkamer