Het opknappen van oude meubels is weer helemaal hip. Daarnaast is het ook gewoon erg leuk om te doen en is het recyclen van oude meubels ook goed voor het milieu. Het is een manier om iets persoonlijks toe te voegen aan je interieur. Een voordeel is ook dat oude meubels vaak heel goed in elkaar zitten en erg stevig zijn. Vaak wordt gedacht dat het heel lastig is om dit te doen, maar met een  goed stappenplan en de juiste materialen is het heel eenvoudig. Zelfs wanneer je geen doe-het-zelf held bent kun je dit ook! En daarom hebben wij dit artikel geschreven.

Verschillende geschilderde stoelen

Stap 1: Ga op zoek naar een gaaf meubelstuk

Ga op zoek naar een mooi meubel. Het aanbod op marktplaats, een rommelmarkt of kringloopwinkel is groot. Zoek een meubel dat mooi past in je interieur. Het kan van alles zijn, tafels, kasten, stoelen, krukjes, houten banken etc. Als je het perfectie meubel gevonden hebt kun je nadenken welke kleur je het wilt geven. Een opvallende kleur kan voor een kleiner meubel of in een licht interieur ook heel gaaf zijn. Ook bedenk je welke look het moet worden. Wil je een strak, modern meubel? Of ga je juist voor een versleten, oude look?

Geschilderd bankje

Stap 2: De voorbereidingen

Belangrijk is het om te weten waarmee het meubel behandeld is. Je kunt wat terpentine op een doek doen en dit over het oppervlak wrijven. Geeft het meubel af? Dan is het waarschijnlijk met was of olie behandeld. Geeft het niet af? Dan zit er waarschijnlijk lak op. Als het eerste het geval is, dan ga je de oude laag verwijderen met een staalborstel en speciale wasremover. Dit kost je wel wat meer tijd, dus een meubel dat gelakt is heeft de voorkeur. Als het tweede het geval is, ga je de oude verflaag opschuren. Loszittende verf moet je helemaal verwijderen. Als er krasjes of gaten inzitten, kun je deze eventueel vullen met plamuur. Als je alle was verwijderd hebt (op was hecht geen verf, dus dat moet helemaal weg) of de oude laklaag opgeschuurd hebt, reinig je het oppervlak met verfreiniger. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld die van Alabastine gebruiken.

Fel roze geschilderd kastje         Blauw/groen geschilderde kastje

Stap 3: Breng een laag grondverf aan

Om ervoor te zorgen dat de laklaag goed hecht is het goed om eerst een laag grondverf aan te brengen. Als deze laag droog is, schuur deze heel licht op en neem weer af met de verfreiniger.

Bezig met schilderen

Stap 4: De final touch

Als de grondverf erop zit, zal je meubel al een heel andere look hebben. Nu ga je het de uiteindelijke kleur geven. Een opvallende kleur kan erg leuk zijn voor een klein meubel. Hiermee maak je er echt een eyecatcher van. Mocht de eerste laag verf niet goed dekken, dan kun je het een tweede laag geven. Als je gaat voor een strak modern uiterlijk kun je kiezen voor bijvoorbeeld flexa creations hoogglans lak. Ga je juist voor een oudere look, kies dan voor een extra matte variant.

Wil je het meubel een echte oude, doorleefde look geven? Dan kun je nog een extra stap toevoegen. Je kunt dan de laatste laag doorschuren met schuurpapier. Hoe grover des te meer je weghaalt. Dit doe je op sommige plekken tot op de grondverf en op sommige plekken tot op het hout zelf. Je geeft het nu een look alsof het al jaren meegaat en al meerdere lagen verf heeft gekregen. Om dit nog meer te benadrukken kun je tussen de grondverf en de aflak nog een andere kleur verf aanbrengen. Dit benadrukt het lagen effect meer. Je eigen smaak bepaalt hoe grof of subtiel je het doorschuren toepast.

Oude gemaakt grijs kastje

Met bovenstaande stappen kun je zeker een oude meubel omtoveren tot een prachtexemplaar. Leuk voor een verloren zaterdag en het eindresultaat zal je heel veel voldoening geven!

Fel blauw geschilderde tafel