Helaas wonen we niet allemaal in gigantische huizen en moeten de meeste van ons het doen met kleinere kamers. Toch kun je met een paar trucs ervoor zorgen dat je kleine ruimte een stuk ruimer oogt. Hierdoor krijg je toch het gevoel in een groot huis te wonen.

Zorg voor een open ruimte

Wanneer je overzicht hebt in een ruimte zonder dat je zicht gehinderd wordt oogt deze veel ruimer. Maak gebruik van een bank op pootjes, open stoelen en lage kasten. Beter is het ook om geen al te massieve bank te kopen. Wanneer je toch een grote kast hebt, zet deze dan tegen de muur, zodat de kast het zicht niet belemmerd.

Meubels op pootjesKies voor dezelfde vloer op 1 verdieping

Een doorlopende vloer op dezelfde verdieping oogt ruimer. Als alle kamers een verschillende vloer hebben, dan krijgt dit een drukkere uitstraling die verkleinend werkt. Ook de drempels kun je beter weglaten om het gevoel van 1 grote ruimte nog meer te versterken.

Ga voor monotone kleuren

En dit hoeft helemaal niet saai te zijn! Doordat de kleuren een eenheid vormen creëer je ruimte. Te grote verschillen in kleuren maken een ruimte druk en werken daardoor verkleinend. Ook kun je het beste kiezen voor meubels waarvan de kleur bijna gelijk is aan de muren. Hierdoor gaan deze als het ware in elkaar op en oogt het weer groter.

Monotone kleine ruimte

Zorg voor voldoende licht

Donker hoekjes zullen een ruimte kleiner maken. Juist als je deze verlicht met een extra spot zal de ruimte groter lijken. Kies ook niet voor te donkere, massieve gordijnen die al het daglicht blokkeren. Voldoende licht is echt onmisbaar als je de ruime groter wilt laten lijken. Zorg er ook voor dat je niet teveel licht vanuit je plafond hebt. Hierdoor krijg je meer schaduw, wat weer verkleinend werkt. Koop dus ook een leuke staande lamp.

Zet een spiegel neer

Deze tip heb je ongetwijfeld vaker gehoord, maar het is toch wel een makkelijke manier om een ruimte groter te laten lijken. Doordat de spiegel de ruimte reflecteert lijkt deze groter. Kies wel voor een grote spiegel om het maximale effect te behalen.

Grote spiegel tegen de wand

Ga juist voor koele kleuren

De meeste mensen zijn geneigd om warme kleuren te kiezen, maar deze hebben juist de neiging om meer op je af te komen en daardoor een ruimte kleiner te laten lijken. Koele kleuren hebben juist het tegenovergestelde effect. Kies dus liever voor een mooie blauwtint of bijvoorbeeld mint.

Schilder je plafond in een lichte tint

Kies voor je plafond altijd voor een lichtere tint dan voor je muren. Hierdoor lijkt je plafond hoger en je ruimte groter. Ook kun je de bovenste 10 cm van je muur in dezelfde kleur als het plafond schilderen. Hierdoor lijkt het plafond een groter oppervlak te zijn, waardoor de ruimte zelf ook groter lijkt.

Lage meubels

Kies multifunctionele meubels.

Wanneer je ruimte klein is, moet je creatief zijn met je meubels. Kies bijvoorbeeld een tafel met lades. Een leuk bijzettafeltje in de hoek? Neem liever een kleine ladekastje. Ook een uitschuifbare tafel is superhandig als je gasten hebt, maar niet altijd een gigantische tafel in huis wilt hebben.

Multifunctioneel meubel

Met bovenstaande tips kun je een ruimte echt groter laten lijken. Zorg er ook altijd voor dat alles opgeruimd is. Laat geen dingen slingeren en zorg dat je niet teveel accessoires hebt staan. Hierdoor oogt het drukker en kleiner. Stop losse spullen liever weg in een lade of mooie mand.