Thuiswerken wordt steeds populairder en veel mensen werken wel eens een dag of meerdere per week thuis. Het gevaar van thuiswerken is dat er veel meer afleiding in huis is dan je op kantoor gewend bent. Toch maar even dat wasje draaien of de vaatwasser uitruimen zijn klusjes die vaak tussendoor gedaan worden. De kunst is om ervoor te zorgen dat je thuis net zo effectief werkt als op kantoor. Wij hebben een aantal tips om ervoor te zorgen dat jouw thuis werkplek erg fijn wordt. Doe er je voordeel mee!

Creëer het liefst een aparte werkruimte

Het is natuurlijk heel verleidelijk om lekker in je luie stoel te gaan zitten of om op de bank neer te ploffen. Hierdoor gaat je productiviteit en concentratie echter drastisch naar beneden. Voor een effectieve werkdag is het verstandig om een plek in te richten speciaal voor je werkzaamheden. Dit hoeft echt geen aparte kamer te zijn, maar hierdoor zal je veel minder last van afleidingen hebben.

Werkplek tips kunst Werkplek tips licht

Zorg voor het juiste licht

Licht geeft energie en donkere ruimtes zorgen juist voor vermoeidheid. Zorg ervoor dat je beeldscherm niet je primaire bron van licht is. Maak zoveel mogelijk gebruik van daglicht en vermijdt licht van een tl.

Zet je stoel op de juiste hoogte

Voor een effectieve werkdag is het belangrijk dat je goed zit en de juiste houding aanneemt. Stel je stoel in op de juiste hoogte of leg er eventueel een kussentje in. Ook is het verstandig om je beeldscherm niet te laag te hebben, zodat je niet continu naar beneden kijkt.

Creëer een goede sfeer rondom je werkplek

Zo zorgen koele blauwtinten bijvoorbeeld voor een verhoogde concentratie, geel voor een verhoogde creativiteit en wordt je van fellere kleuren actiever. Ook is uit onderzoek gebleken dat planten tot een hogere productiviteit leiden. Zorg dus voor wat leuke planten, effectief en ziet er nog leuk uit ook. Uit ander onderzoek is ook gebleken dat muziek de productiviteit verhoogd en dan met name klassieke muziek. Als laatste kun je jouw werkplek nog wat inspirerender maken met mooie quotes of kunstwerken. Niet alleen effectief, maar ook een mooie aankleding!

Werkplek tips kleur