Inmiddels zal je huis al wel helemaal in de kerstsferen zijn. Nu de kerstdagen langzaam dichterbij komen, wordt het tijd om na te denken over hoe je jouw kersttafel gaat aankleden. Zeker als jij de host van de avond bent, zul je hiermee bezig zijn. Een mooi aangeklede tafel geeft veel meer sfeer aan het kerstdiner.

Goed is het om eerst even stil te staan bij het aantal gasten dat je ontvangt en hoeveel gangen je ze gaat serveren. Zorg dat alle gasten goed om de tafel zitten. Een goede eerste stap is om de stoelen op de juiste plek te zetten en zo te zien of iedere gast goed kan zitten. Zorg er ook voor dat je voldoende bestek en servies in huis hebt voor het aantal gasten en gangen.

Vervolgens kun je beginnen met het aankleden van de tafel. Leg eerst een mooi tafelkleed neer en dek vervolgens het bestek in. Je gebruikt het bestek van buiten naar binnen, links de vorken en rechts de messen en lepels. Het bestek dat direct naast het bord ligt gebruik je voor het hoofdgerecht, het bestek aan de buitenkant voor het eerste gerecht. Bestek voor het dessert leg je boven het bord. Het staat ook mooi om twee wijnglazen en een waterglas neer te zetten. Je moet dan natuurlijk wel meerdere wijnen schenken, want anders is het tweede wijnglas overbodig. Zet de glazen rechtsboven het bord neer.

De basis van de tafel is nu klaar en het wordt tijd om te gaan beginnen met decoreren. Je kunt beginnen met een mooie blikvanger in het midden. Zet bijvoorbeeld een mooi bloemstuk of vaas met kerstakken in het midden en zet er wat kandelaars bij. Leuk is het om te variëren in hoogte om het zo speels te houden. Zorg er wel voor dat de decoratie niet te hoog is, zodat iedereen wel met elkaar kan praten. Je kunt de decoratie afmaken met lagere kaarsen, kerstballen, sterren, kleine rendiertjes of andere mooie kerstdecoratie.

Vergeet ook niet de lampen boven de eettafel. Deze lenen zich heel goed om wat mooie takken, kerstballen of lichtjes aan te hangen. Zorg er wel voor dat het niet te laag hangt, zodat je gasten elkaar niet meer kunnen zien. In ieder geval hoef je je tijdens de kerstdagen niet in te houden wat betreft versiering en decoratie. Dit is juist de uitgelezen mogelijkheid om eens goed uit te pakken.

We willen je graag inspireren met een aantal stijlen die je kunt gebruiken voor je kersttafel.

Basic wit en natuurtinten

Een minimalistische tafel met een hoop natuurtinten kan erg stylish zijn. Het is belangrijk om de basis wit te houden. Zet een paar mooie houten kandelaars op tafel en gebruik servetten met een fijne zwart witte grafische print.

Kersttafel wit   Kersttafel Wit met tak

Glamoureuze metalen

In interieurs zie je veel metalen als goud en koper terugkomen. Ook op je kersttafel kan dit een hele mooie sfeer geven die een luxe uitstraling heeft. Mooi te combineren met donkere kleuren ook.

Kersttafel Glamour Goud   Kersttafel glamour

Traditioneel

De traditionele kleuren die gebruikt worden zijn wit, groen en rood. Hier zijn nog steeds veel decoratie materialen in te krijgen en je tafel krijgt direct een echte kerstuitstraling.

Kersttafel traditioneel naambord   Kersttafel traditioneel