Het kan erg leuk zijn om potentiele huizen te bezichtigen als je op zoek ben naar wat nieuws. Dan kun je alvast in gedachten bedenken hoe jij er straks in zult zitten. Helaas gaan bezichtigingen tegenwoordig erg snel en heb je niet altijd veel tijd of mogelijkheden om alles te dubbel checken. En een huis kopen blijft toch een grote uitgave, waar je goed over na moet denken. Wij hebben een aantal tips op een rijtje gezet die jou kunnen helpen bij je volgende bezichtiging.

Laat je niet afleiden door de huidige inrichting

De smaak van de huidige bewoners is natuurlijk niet zoals jij het zou inrichten. Probeer hier doorheen te kijken en laat je niet afleiden door die rare kleuren of veel te grote hoekbank. Probeer je het huis voor te stellen in je eigen favoriete kleuren en met je eigen indeling. Denk je dat jouw meubels er goed inpassen? Dan heb je misschien wel het juiste huis gevonden.

Lekker Scandinavische zithoek - Atelier09

Let op de details

Neem voor een goede bezichtiging de tijd en loop een paar rondjes door het huis. Kijk of je nergens vochtplekken, scheuren of gaatjes in hout (kan duiden op houtrot) ziet. Check ook of ramen en deuren goed open gaan en of de lichtschakelaars allemaal werken. Kijk ook hoeveel en waar de stopcontacten zitten. Deze kunnen voor je indeling wel bepalend zijn. Vergeet ook niet om de buitenkant op houtrot te checken. Dit kan anders voor hoge kosten zorgen. Een andere hoge kostenpost kan een nieuwe cv-ketel zijn. Let er dus op hoe oud en in welke staat deze is.

Overzicht van de woonkamer - Atelier09

Kijk neer de indeling en formaat

De inrichting van het huis is niet belangrijk, maar natuurlijk wel of het de juiste indeling heeft. Zit de keuken op een fijne plek? Kun je vanuit de woonkamer zo de tuin inlopen? Heeft het voldoende slaapkamers? Heb je genoeg ruimte om al je spullen op te bergen? Dat soort vragen zijn belangrijk om aan te denken wanneer je een huis gaat bezichtigen.

En als je een bezichtiging hebt wees dan niet bang om vragen te stellen. De huidige bewoner of makelaar weet vaak meer van het huis dan jij in korte tijd kunt zien. Voor deze grote aankoop heb je niet veel tijd, dus het is belangrijk om alles te weten te komen!